Rabszolgamunkából élnek, de ennek is örülnek a venezuelai fiatalok

spot_img

Nem vagyok robot tesztek kitöltéséből élő fiatalok hétköznapjait mutatta be az Elpais. A szaknyelven Captcha-nak nevezett eljárás célja, hogy az embereket megkülönböztesse a káros tevékenységet végző programoktól. A számítógép által generált feladványok általában rendkívül egyszerűek, többnyire egy eltorzított kép, vagy szöveg felismerését kérik a felhasználótól, végrehajtásuk azonban a botok számára ma még megoldhatatlan kihívást jelent.

Míg egy Captcha megoldása számunkra csupán csak néhány kellemetlen másodpercet jelent, a világ más részein vannak, akik családjuk megélhetését finanszírozzák belőlók. Ezen helyek közé tartozik Venezuela is, ahol az infláció tavaly meghaladta a kilencmillió százalékot. Ha Magyarországon ilyen ütemben romlana a pénz, akkor azért a fánkért, amit most 100 Ft-ért tudunk megvásárolni, jövő ilyenkor 9 milliárd forintot kellene fizetnünk.

A venezuelai utcákat ellepi az értéktelen pénz

Az értéktelen helyi valuta és a magas munkanélküliség szinte megoldhatatlan problémák elé állítják a venezuelaiakat, akiknek minden lehetőséget meg kell ragadniuk ahhoz, hogy túlélélhessék a hétköznapokat. Vannak, akik számára a Captcha-k kitöltése és az ezért cserébe kapott Bitcoin jelenti az egyetlen kiutat a kilátástalanságból.

“Egy pincében dolgozom és Captcha feladványok megoldásából élek.” – mondta el a 19 éves Francesco, aki szerint a szakma legjobbjai percenként akár 20-25, vagyis óránként akár 1500 ilyen teszt megoldására is képesek.

“A célunk, hogy elérjük az óránkénti ezer darabos átlagot, amivel 2 óra alatt már meg lehet keresni 1 dollárt (~300 Ft). Hétköznapi munkával csak egy hét alatt szerezhetnénk ennyit, már ha egyáltalán találnánk valamilyen normális állást.

Bár egyszerűnek tűnik, a Captcha-k megoldása elég kimerítő. A személyes rekordom egy 7.47 dolláros nap volt, de alapvetően a napi 5 dollár elérése a célom. Sokan a napi 3 dollárral is beérik, mert aki megkeres ennyit, az már át tudja váltani a Bitcoinban érkező fizetését egy helyi tőzsdén. Sokan inkább ebben hagyják a bérüket, mert ez értékállóbb, mint a helyi valuta. Három dollár Venezuelában egy havi minimálbérnek felel meg, amit mi akár egyetlen nap alatt is megkereshetünk.”

Francesco-t egy ciprusra bejegyzett cég foglalkoztatja. Egy szakértő szerint mindenki tisztában van azzal, hogy a hozzájuk hasonló vállalkozások kihasználják a munkavállalóikat és csak morzsákat fizetnek nekik a valós bevételeikből. Ennek ellenére így is sokan érdeklődnek az ilyen munkák iránt, különösen azokból az országokból, ahol 1 dollár is egy kisebb vagyonnak számít.

És hogy kik fizetnek a Captcha-k megoldásáért? Például olyan botokat üzemeltető cégek, amik hamis forgalmat, hozzászólásokat és termékértékeléseket generálnak, vagy tömeges regisztrációkat hoznak létre különböző weboldalakon. A teljes folyamat automatizált, kivéve a Captcha-k megoldását, amit egy speciális programmal az emberekhez irányítanak.

Kérem azonosítsa magát!

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

A munkafolyamat nem pusztán csak a tesztek kitöltéséből áll. A Captcha-k a Google felhőjében működnek, ami ha azt érzékeli, hogy egy számítógép rövid idő alatt túl sok ilyet oldott meg, akkor kitiltja azt a rendszerből. Aki emiatt lelassul és nem teljesít egy bizonyos sebesség kvótát, azt megbünteti a munkáltató és kevesebbet fizet neki. Hogy ezt elkerüljék, a dolgozóknak 3-4 percenként IP címet (hálózati azonosítót) kell változtatniuk. A közösségen belül külön fórumok léteznek, ahol az emberek megosztják a tapasztalataikat arról, hogy milyen segédprogramokkal (VPN), vagy internetes és router beállításokkal lehet a legjobb eredményeket elérni.

Venezuelában nagyjából 1000 fiatal él ebből a munkákból. Többségük szerencsésnek tartja magát és van, aki egyenesen sorsfordítónak nevezi, hogy megadatott számára egy ilyen lehetőséggel. Az Elpais beszámolójában egy ukrán srác is megszólalt, aki így írta le a helyzetét:

“Bár sokan ezt mondják róla, számomra ez rabszolgamunka. A feladat könnyű, nem igényel különösebb szakértelmet. Itthon lehetek és munka közben zenét vagy hangoskönyveket hallgathatok. A főnök sem szivat, magam oszthatom be az időmet. A fizetésem is annyi, mint amennyit máshol megkereshetnék.”

Ukrajnában a nettó havi minimálbér 103 euró, vagyis nagyjából 37 000 Ft.

Korábban egy számítógépes játék kapcsán írtunk arról, hogy milyen alternatív megélhetési formákból tartják fenn magukat a kilátástalan gazdasági helyzetben lévő országok lakosai.

Pumpol a sárkánybőr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img