Facebook Libra: januárban indulhat a közösségi oldal digitális pénze

spot_img

A Financial Times értesülései szerint januárban indulhat el Libra, a Facebook digitális pénze.

Az újság három belsős forrásra hivatkozva tájékoztatott arról, hogy a közösségi oldal  egy dollár értékéhez kötött stabil coint bocsáthat ki. A Facebook korábbi tervei szerint egy több nemzetközi valutából álló kosár garantálta volna a Libra mögöttes értékét, ám az amerikai szabályozók tiltakozásának hatására végül ezt az ötletet (egy időre) elvetették.

Az indulás pontos idejét a svájci pénzügyi hatóságok határozhatják meg, Zuckerbergék ugyanis ott jegyezték be a Libra kibocsátásáért felelős vállalkozást. A FT forrásai szerint a szükséges licensz megszerzésére 2 hónapon belül sor kerülhet.

A Facebook Libra segítségével a közösségi oldal felhasználói akár határokon át is gyorsan és olcsón hajthatnának végre egymás között tranzakciókat, vagy fizethetnének az ezt támogató üzletekben és webshopokban.

A Libra beindításával kapcsolatos terveket még 2019-ben jelentették be. A valuta mögött hivatalosan nem csak a közösségi oldal, hanem egy több tucat cégből és befektetői csoportokból álló irányító szervezet áll, ám a gyakorlatban azt mindenki a Facebook saját fintech projektjének tekinti. A szervezetből időközben több nagyobb név is kilépett, miután azt kritikák érték az amerikai kormányzat részéről. A távozók között volt a PayPal is, ami 1.5 hónapja jelentette be, hogy a felhasználói számára lehetővé fogja tenni a kriptopénzek vásárlását.

Mark Zuckerberg szerint ha az Egyesült Államok keresztbe tesz a Librának, akkor azt kockáztatja, hogy egy másik országból, valószínűleg KÍnából érkező digitális valuta fog elterjedni a világban, ami nem szolgálná hazája érdekeit.

A kongresszus ismét a Libráról kérdezte a Facebook igazgatóját

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img