Egyre több német bankszámlára vetnek ki a negatív kamatokat

spot_img

Egy friss elemzés szerint már több, mint 300 német bank vezetett be negatív kamatokat a nála elhelyezett letétekre. Bár az intézkedések többnyire még csak a 100 000 eurónál több pénzt tároló bankszámlákat érintik, a korábbiakkal ellentétben már nem csak intézményes és céges, hanem magánemberek bankszámláira is elkezdték kivetni őket.

A kutatás során 1300 bankfiók megtakarítási ajánlatait vették górcső alá, amiből kiderült, hogy a legtöbb pénzintézetben igyekeznek elkerülni a negatív kamat kifejezés használatát és valamilyen jutalék, vagy kezelési költség neve mögé rejtve vonják le azt az ügyfelektől.

“Az idei évben már 150 bank vezetett be negatív kamatokat a magánügyfelek által elhelyezett letétekre. Csak októberben harminccal nőtt ez a szám.”

Az érintett pénzintézetek között ott vannak a legnagyobb németországi bankok, így a Commerzbank, a Deutsche Bank és a Raiffeisen is, akik átlagosan -0.5%-os kamatot számítanak fel, de akadnak olyan helyek is, ahol már a 10 000 eurós megtakarításokat is -0.75%-os kamat terheli. Más neves pénzintézetek szintén hasonló intézkedések bevezetésére készülnek. A ING német ügyfelei például jövő februártól inthetnek majd búcsút megtakarításaik fél százalékának.

Az ország legnagyobb szakmai lobbicsoportja, a Németországi Bankok Szövetsége nemrégiben arra kérte az Európai Központi Bankot, hogy gondolja újra a negatív kamatokkal kapcsolatos politikáját, ugyanis amíg az érvényben marad, törvények kötelezik őket annak betartására. Az EKB 2014. nyarán vezette be a -0.1%-os irányadó kamatot, ami mostanra -0.5%-ra csökkent. A döntést a takarékoskodás célzott visszaszorításával és a vállalkozások indításának ösztönzésével, vagyis gazdaságélénkítési célokkal magyarázták.

Bitcoin vásárlásáról nyilatkozott a milliárdos üzletember

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img