A kripto-kripto tranzakciókhoz is elkérnék a személyidet Franciaországban

spot_img

Franciaország épp arra készül, hogy új, nyugaton példátlanul szigorú szabályokat vezessen be a kriptotőzsdéken és váltókon – írja a theblock.

A theblock-ot több francia kriptós személyiség és váltó tulajdonosa kereste meg, hogy beszámoljanak a fejleményekről. Ők arról beszéltek, hogy a francia pénzügyminisztérium nem pusztán az ügyfélazonosítás szabályain szigorítana, hanem a kriptotőzsdék tranzakcióit is szorosabb ellenőrzés alá vonná.

Az első ilyen intézkedésre akár még a hét utolsó napjaiban is sor kerülhet, a pénzügyminisztérium ugyanis egyszerűen egy rendelettel szigorítana a szabályokon. Ez minden kriptopénzes tranzakció kapcsán teljes személyazonosítást követelne meg. Ebbe beleértik a kripto-kripto közötti tranzakciókat is.

A minisztérium rendelete azonnal hatályos lenne, nem szükséges, hogy a parlamenten végigmenjen.

A teljes KYC (Know Your Customer, vagyis ügyfélazonosítás) azt jelentené, hogy az országban működő összes tőzsdének és váltónak azonosítania kellene az ügyfeleit, függetlenül attól, hogy mekkora összegban váltanak kriptopénzt.

Jelenleg Franciaországban 1000 euró felett kötelező a KYC, és csak fiat-kripto váltásra érvényes. Az új rendelet szerint már két igazolvánnyal kéne igazolnia magát egy ügyfélnek, ráadásul azt minden 0 euró feletti tranzakciónál.

A rendelkezés a Franciaországban működő váltókra és tőzsdékre, valamint a külföldön bejegyzett, de francia lakosságot célzó vállalatokra is érvényes lesz.

Ezzel együtt annak a lehetősége is megszűnne, hogy bárki több és kissebb összeggel tranzaktáljon azért, hogy megkerülje a KYC korlátokat.

A rendelet második pontja kötelezné a kriptotőzsdéket és váltókat, hogy a pénzügyi hatóságoknál regisztrálják magukat. Jelenleg csak a fiat-kripto váltóknak kötelező regisztrálniuk magukat, de december 18-ig nekik is meg kell újítaniuk a licenszüket. A szűk, 9-10 napos határidő miatt egyöntetű felháborodás kísérte a rendeletet a váltók részéről.

A kripto-kripto tranzakciókat is bonyolító szolgáltatások fél évet kaptak arra, hogy teljes mértékben megfeleljenek az új szabályoknak.

A theblock-nak elmondottak alapján még nem teljesen tisztázott, hogy a nagy globális tőzsdék, mint a Binance hogyan folytathatják működésüket Franciaországban.

A rendelkezés fő kiváltó oka a legújabb Franciaországot ért terrortámadások voltak. Két héttel a szeptemberi terrortámadások után a francia rendőrség 29 embert vett őrizetbe azzal a gyanúval, hogy iszlamista terroristákat finanszíroztak Szíriában, kriptopénzek segítségével.

A tranzakciók az egyik francia kriptopénz váltón keresztül mentek, akiket vizsgálat alá is vett a rendőrség. Az érintett személyek felkutatása után a rendőrség azt nyilatkozta, hogy Bitcoint használtak a terrorizmus finanszírozására, innen pedig egészen a pénzügyminisztériumig gyűrűzött a hír – akik végül kijelentették, hogy sokkal jobban kéne ellenőrizni a kriptopénzeket.

Októberben már az ország pénzügyminisztere, Bruno Le Maire arról beszélt, hogy „a kriptopénzek valódi problémákat jelentenek a terrorizmus finanszírozásában.” A jelenlegi közhangulatban pedig egyik kormányszerv sem akar gyengének vagy megengedőnek tűnni ha terroristák és azokat finanszírozók levadászásáról van szó.

Pontosabb részletek az új szabályokkal kapcsolatban a hét második felében várhatóak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img