Az ETH kapitalizációja túlszárnyalja a BTC-ét

spot_img

Az egykori Goldman Sachs hedge fund igazgató, befektető , közgazdász és publicista Raoul Pal ma azt fejtegette, hogy miért és hogyan előzhetné meg az Ethereum a Bitcoint a piaci kapitalizációban.

Ebben a pillanatban az ETH 62 milliárd dolláros kapitalizációt tud maga mögött, ez viszont csak a 18%-a a Bitcoin 334 milliárdjának.

Egy hosszú tweet-sorozatban az ismert befektető szedte pontokba, hogy milyen részeket is hasíthatna ki az Ethereum hálózata a hagyományos pénzügyi piacokon. Gyors áttekintésben ez így néz ki:

  • Ha a Bitcoin a tökéletes digitális hitelbiztosíték, akkor fantasztikus lehetőséget jelent a globális állami kötvénypiac 123 billió dolláros mérete.

De még több lehetőséget tartogatnak az alábbi rendszerek:

  • A globális letéti rendszer mérete 23 billió. A BTC és az ETH egyaránt szerepet játszhat itt.
  • Az elszámolási rendszerek minden évben 10 billiárd dollárt (10^15) tesznek ki.
  • A derivatívák éves értéke 1,2 billiárd dollár. Itt az ETH már dominánsabb szerephez is juthat, mint a BTC.
  • Évente 70 billió dollárnyi magántőkét kereskednek az egész világon – az ETH és a különböző tokenek számára kínál lehetőséget
  • A forex piacok évente 1,7 billiárd dollár értékben tranzaktálnak. BTC, ETH, XRP stb.

Raoul Pal úgy gondolkodik, hogy a jövő a különböző blokklánc hálózatok összefonódásában van, amivel egyfajta szuperhálózatot fognak alkotni. Ebben a Bitcoin-nak is jut majd szerep, de 10 éves távlatban az ETH fölé nőhet a legnagyobb kriptopénznek.

Az ETH mellett nem csak a fenti lehetőségek szólnak. Pal megemlíti a globális ellátási láncokat és a fizetési rendszereket is.

„ … és ezek után rengeteg dolgot lehetne tokenizálni, az ingatlanoktól kezdve a szellemi tulajdont, a videójáték skinektől kezdve a befektetéseket, az értékpapíroktól kezdve a jövedelemáramlásokat. Ezek mind az ETH irányába mutatnak”

„De soha nem lesz egyetlen győztese ennek. Minden blokkláncnak megvannak a korlátai és a gyengeségei, de ez a pénzügyi világban is ugyanígy megy.” – tette hozzá az ismert befektető.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img