1 bitcoin mára már 821 103 mauritániai ouguiya

spot_img

Hihetetlen árak vannak! Abba már bele se kezdek, hogy mennyibe kerül egy kiló kenyér, vagy egy liter tej, de azt viszont nem tudom magamban tartani, hogy egy bitcoinért már nem szégyellnek elkérni 796 971 nicaraguai córdobát, vagy akár 22 881 panamai balboát, sőt, egyesek 31 130 611 mianmari kyatot is! Hova jutottunk!?

A bitcoin árfolyama tegnap felrobbant, hirtelen -de nem váratlanul- átszakította a történelminek számító húszezer dolláros szintet, majd ugyanazzal a lendülettel eljutott közel 21 000-ig, a 20 600-800 tartományig. Mindez a délután három körüli percekben indult, de a nap hátralévő részében sem tört meg a bikák lendülete.

A következő órákat 21 000 dollár körül töltöttük, majd ezt is sikerült áttörni, magyar idő szerint ma reggel, alig fél nappal a történtek után már 23 000 dollárnál járunk.

De mi lesz most? Ez az, amire balage kolléga igyekszik majd választ adni elemzésében, amire mindenkinek fel kell készülnie, az az, hogy legyen bármilyen bikás a momentum, bármilyen felhőtlen a piaci hangulat, egy korrekció lehetősége ahogy mindig, most is benne van a pakliban. Általában minél hirtelenebb, minél drasztikusabb emelkedés történik, annál drámaibb a zuhanás is.

Feltéve, hogy amatőr, háziasszony típusú befektetők mozgatják az árfolyamot. De ez vajon most is így van? Forduljunk az egyik legfontosabb, és talán az egyetlen eszközünkhöz ezen a téren, nézzük meg mit mond most a Google Trends:

Így fest az elmúlt egy év a “bitcoin” kulcsszóra, de vajon hogy nézett ki ugyanez a grafikon, a 2017-es bull run előtti tizenkét hónap során? Így:

Van némi különbség, persze 2017-ben azért is volt gyökeresen más a helyzet, mert akkor bizony “volt honnan” feljönnie a bitcoinnak, kis túlzással a nulláról indultunk. Ahogy az is tény, hogy most jóval kevésbé erőteljes az emelkedés a grafikonon, mint három évvel ezelőtt.

Arról nem is beszélve, hogy november végére, december közepére mintha letörne az idei ábra, ez különösen érdekes annak fényében, hogy milyen szédüetes produkciót mutatott be tegnap a bitcoin.

De nézzük még meg az idén november elsejétől a tegnapi napig tartó időszakot is:

Hogy lehet száguldozni kisbefektetők nélkül? Természetesen ahogy arról számos alkalommal beszámoltunk, most a Paul Tudor Jones-ok, a MicroStrategy-k, és még számos egyéb, évtizedes rutinnal rendelkező profi, vagy akár veterán befektető, illetve nagyvállalat fűti az árfolyamot.

Persze ez nem jelenti azt, hogy egy-egy professzionális befektető ne realizálhatná a nyereségét bármikor, ezzel elindítva egy esetleges árfolyamzuhanást. Dehogynem! Nem szabad azonban megfeledkeznünk a legfontosabb különbségről egy háziasszony típusú befektető, és egy profi között.

Paul Tudor Jones nem hetekben, vagy hónapokban gondolkozik, hanem hosszú években, sőt, akár évtizedekben. A sokszor emlegetett gyenge kezek jelensége sem jellemző rá, nem riad meg a jelentős korrekcióktól sem, hiszen csak a hosszútáv lebeg a szeme előtt, biztos abban, hogy sikerrel fog járni. Legalábbis reméli. Ebben például pontosan ugyan olyan, mint egy háziasszony.

Szóval bármi is lesz, nagy dolog, ami tegnap történt, a mai száguldozás pedig csupán annak egyenes következménye. Mindenki aki most itt van, aki nem kapitulált az elmúlt évek során megérdemel egy vállon veregetést, kitartottunk, megérdemeljük a mostani sikert!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img