Alt-szezon index: apa kezdődik?

spot_img

Habár a Bitcoin vezető szerepét eddig még egyetlen riválisának sem sikerült megingatnia, időről időre az altok is megkapják az esélyt a tündöklésre. Az alt-szezonnak nevezett időszakokban a kisebb kriptopénzek akár több száz százalékot is erősödhetnek a BTC-vel szemben, ami remek lehetőséget teremthet arra, hogy kiszámított kockázatvállalással növelhessük bitcoinjaink számát.

Ha a bitcoin árfolyama jelentős emelkedésen megy keresztül, a piac szereplői egyre magabiztosabbá válnak, fokozódó kockázatvállalási kedvük miatt a megszerzett profitjuk szépen lassan elkezd az altok felé vándorolni. A vásárlási láz általában az Ethereum és a többi ismertebb kriptovaluta erősödésével kezdődik, majd a közepes és kisebb coinok felé is tovagyűrűzik. Ezekben az időszakokban az áradat minden csónakot megemel, ezért sokszor nem is érdemes fundamentális okokat keresni az egyes coinok erősödése mögött.

Kérdés persze, hogy honnan honnan tudhatnánk, hogy mikor köszönt be az alt-szezon. Ebben nyújthat segítséget az a weboldal, ami az 50 legnagyobb kriptopénz teljesítményéből próbál meg arra következtetni, hogy a piaci ciklus melyik szakaszában járhatunk.

Az alapelv rendkívül egyszerű. Ha az elmúlt 90 nap során, az 50 legnagyobb (nem stabil coin) kriptopénz legalább 75%-a nagyobb növekedést ért el, mint a BTC, akkor nagy valószínűséggel kijelenthetjük, hogy egy alt-szezonban vagyunk. Ebbe az állapotba általában csak egy több hetes emelkedési szakasz után szoktunk eljutni, így aki figyelemmel kíséri az általános trend alakulását, az már előre felkészülhet, és a kedvező előjeleket látva akár be is vásárolhat magának a szimpatikusnak vélt, vagy éppen kedvező chart alakzatokkal / egyéb technikai jellemzőkkel bíró coinokból.

Amint a fenti képen is látható, a megadott feltételrendszer alapján jelenleg még egy erősen Bitcoin által dominált piacon vagyunk. Az 50 legnagyobb kriptovalutából az elmúlt 3 hónap során mindössze 9 ért el a BTC-nél nagyobb növekedést, így ebben a pillanatban még kockázatos lehet túlságosan nagy altcoin kitettségnek kitennünk magunkat.

A trendek ugyanakkor sohasem tartanak örökké, így fél szemünket mindenképpen érdemes lehet a nagy képen tartanunk, hogy kihasználhassuk a jövőben kínálkozó lehetőséget.

A honlap nem azt mondja meg, hogy az egyes coinokat mikor kell megvásárolnunk vagy eladnunk, sokkal inkább abban segíthet, hogy általánosságban long, vagy inkább short irányú belépők után érdemes-e kutakodnunk.

Hash Ribbons: ritkán jelez, de most ismét zöldre váltott az egyik legpontosabb indikátor

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img