Tárcacímhez kötnék a személyazonosságot az USA-ban

spot_img

Napvilágot látott annak a törvénytervezetnek a szövege, aminek pletykái egész héten lázban tartották a kripto világot.

A jelenlegi tervezet lényege a következő lenne:

Ha egy tőzsdéről egy amerikai felhasználó szeretne kiutalni egy tárcába, azonosítania kell annak tulajdonosát. Legyen szó akár saját magáról, akár egy másik célszemélyről.

A személyazonosságról szóló adatokat a tőzsde köteles tárolni. Ezeket a kiutalásokat pedig közvetlenül a FinCEN, vagyis a Pénzügyi Bűncselekményekkel foglalkozó Hálózat fogja ellenőrizni.

Jelenleg a napi 10 000 dollárt meghaladó összegű tranzakciók esetén azonnal jelenteni kell a FinCEN-nek. 3000 dollár felett pedig az adatok eltárolására kötelezik a kriptotőzsdéket.

A nagyrészt az amerikai Kincstár által készített törvénytervezet sajtóközleménye szerint ezzel végre bezárhatóak lesznek a kiskapuk a névtelen tranzaktálás útján. A szigorítás indokát a nemzetközi terrorizmus finanszírozása, a pénzmosás és az illicit kereskedelem adta.

A köz január 4-ig kommentálhatja és tehet ajánlásokat a tervezet kapcsán. A módosítások megtárgyalása után pedig a Kongresszus elé kerül a törvénytervezet. Vélhetően az amerikai és a globális kriptós lobbiszervezetek élni fognak ezzel a lehetőséggel.

Az azonosítás a tőzsdéknek és az egyszerű felhasználóknak is extra munkát jelent. Bár a Twitteren sok kriptós gondolja úgy, hogy ha a nevével megjelölt tárca után átküldi egy másik, névtelen tárcára az adott összeget, akkor már szinte “eltűnik” a pénz. Ez viszont a Chainalysis és a fejlett blokklánc elemzőszoftverek korában már nem nyújt védelmet a privát tranzakcióknak: a névhez kapcsolt wallet cím már örökre a tranzakciós listában marad.

Ha változatlan marad az új szabályozás, az újabb ütést mérhet a kriptopénzek privacy oldalára. Ezzel együtt nagyobb nagybefektetői bizalom, és ezáltal áremelkedés jelenhet meg a piacon.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img