Nem győznek elég Bitcoint termelni a bányászok

spot_img

Mégpedig azért, mert akkora mennyiségben vásárol a Grayscale Investments.

Az alternatív és kriptopénzes befektetési termékeket kínáló vállalat a tavalyi évben is folyamatosan növelte BTC állományát, most pedig új rekordon állnak: már 20 milliárd dollár értékben tartalékolnak Bitcoint.

Azt pontosan nem tudni, hogy ebből mekkora mennyiséget tesznek ki az ügyfeleknek eladott BTC-k, de abban biztosak lehetünk, hogy piaci igény nélkül ők sem vernék magukat drága vásárlásokba.

A Coin98 adatelemzői szerint csak decemberben, a Greyscale háromszor annyi bitcoint vásárolt, mint amennyit egész hónapban kibányásztak világszerte.

Az év utolsó hónapjában a Greyscale majdnem 73 ezer BTC-t vásárolt, 2,1 milliárd dollár értékben. Eközben a bányászok ugyanebben az időszakban csak 28 ezer BTC-t tudtak kibányászni. Ezzel a Greyscale igényének csak 38,5%-át tudták fedezni.

A jelenséget már megfigyelhettük novemberben is, akkor majdnem kétszer annyi BTC-t vásárolt a befektetési társaság, mint amennyit kibányásztak (27 ezer kibányászott BTC, kontra 55 ezres vásárlás)

A Greyscale összes kriptopénzes termékeinek összértéke már 20 milliárd dollár, pedig az év elején még csak 2 milliárdnál tartottak. Legnagyobb részben persze bitcoint birtokolnak, 17,5 milliárd értékben. Ezzel a Greyscale magasan a legnagyobb intézményesített szereplő ezen a piacon. Messze lemaradva, 2 milliárd dolláros bitcoin készlettel követi őket a MicroStrategy – bár ők nem egy befektetési társaság, így nem kereskednek azzal, csak az eszközeik egy részét tették át bitcoinba.

Ha folytatódik tovább a trend, az még inkább felhajtaná az árakat, de rosszabb esetben egy bizonyos mértékű likviditási válságot is vizionáltak már a szakértők.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img