Optimism: jó kedvvel, bőséggel skálázódik az Ethereum

spot_img

Az Ethereum okos szerződéseiben rejlő potenciál ellenére, lassú és drága működésük hátráltatja a technológia szélesebb körű elterjedését. Az elmúlt évek során több elméleti megoldás is született a probléma megoldására, a régi motorosoknak például ismerősen csenghet a Plasma neve, amit manapság már Optimism néven szokás emlegetni.

Az Optimism egy Etheremura épülő (L2: layer 2) skálázódási megoldás, ami az előzetes tesztek alapján legalább 100-szor annyi tranzakciót lesz képes feldolgozni, mint a fő Ethereum hálózat. Az Optimism úgy tudja felgyorsítani a tranzakciók sebességét, hogy az utalások adatait a saját blokkláncán csomagokba rendezi és ezeket küldi tovább az Ethereum felé. Ahelyett, hogy minden egyes tranzakció külön-külön kerülne rögzítésre az Ethereumon, azok csak ritkábban, összegyűjtve és tömörítve kerülnek továbbításra a hálózat felé. Az eljárással növelhető az egységnyi idő alatt feldolgozott utalások száma és csökkenthető az Ethereum blokklánc terheltsége, ami a tranzakciós díjakat is mérsékelheti.

A fejlesztők tegnapi bejelentése szerint az Optimism január 15-én élesben is bemutatkozhat. Elsőként a Synthetix decentralizált tőzsdéjén vezetik be az új rendszert, amihez korábbi nyilatkozatok alapján rövidesen más dexek (pl.:Uniswap V3) és szolgáltatók (Chainlink) is csatlakozhatnak.

Ha minden a tervek szerint halad, március 15-én kerülhet sor az Optimism nyilvános megjelenésére, amivel már szélesebb körben is alkalmazható lesz a megoldás. Bevezetésével a decentralizált alkalmazások működése sokkal gyorsabbá és költséghatékonyabbá válhat, a DeFi appok és tőzsdék egy lépéssel közelebb kerülhetnek a centralizált vetélytársaikhoz.

Az Optimism az indulását követő első hat hónapban még nem lesz teljesen decentralizált. Az alkotók legalább fél évig megtartják azokat a privát kulcsokat, amelyekkel ha kell, vissza tudják forgatni az idő kerekét, így egy esetleges komolyabb hiba után képesek lesznek az elveszett felhasználói javak visszaszerzésére.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img