Óriási növekedésben a DeFi piac

spot_img

Ha 2020 során szóba került a DeFi, akkor mindig gyorsan hozzá kellett tennünk, hogy most mindenki a bitcoinra figyel, így nem csoda, hogy kicsit kevesebb figyelmet kap a terület, ennek meg is lett a böjte, a korábbiakhoz képest kevesebb tőke érkezett a piacra. Az új év robbanásszerű emelkedést hozott a bitcoin életében, a DeFi viszont most gyökeresen másképp reagált. Duplázott a részpiac, mutatjuk a részleteket.

A DeFi projektek legfontosabb indikátora a Total Value Locked, vagyis a TVL, ugyanezt használjuk a teljes piac esetében is, azt mutatja meg, hogy mekkora tőke áll ezekben a projektekben. Jól jelzi a növekedés ütemét, hogy 2020 első felében még csupán 5-600 millió dollár körül járt a teljes TVL, cikkünk születésekor pedig már 22 milliárd dollár felett járunk.

Az áttörés múlt nyáron jött, ekkor került be a -kriptopiacon belül- a mainstream tudatába, hogy bizony van itt egy izgalmas új terület, azonban hamar lufi lett a lelkesedésből, az ősz egy jelentősebb korrekcióval indult. Ám nem tartott sokáig a nehéz időszak, a DeFi projektek újra megtalálták önmagukat, a tőkét pedig dézsával öntik azóta is a befektetők.

Ha megnézzük az elmúlt közel két és fél hónapot, akkor lászik igazán a mostani duplázódás, tíz milliárd dollár környékéről jutottunk el húsz fölé:

Jól érzékelteti a terület elmúlt néhány hónapját példáját az UNI esete, az Uniswap a DeFi piac egyik nagy öregje, ám sokáig nem rendelkeztek saját tokennel, 2020 őszének elején azonban megszületett ez is. Az indulás után alig pár órával már három dollár közelében járt, majd a következő néhány nap során egészen 8 dollár közelébe is eljutott. Majd ahogy a DeFi piac egészén, itt is jött a korrekció, a token csak most kezd visszatérni a korábbi árfolyamaihoz.

Valóban túl lett értékelve a piac, jött is egy lufi, a korrekció után azonban már újra járhatja a maga útját, ahogy az egész piac is. Az alábbi ábrán jól látszik a DeFi piac kálváriája, majd feltámadása, pontosabban az, hogy mindez miképp csapódott le az Uniswap életében:

Ismét egy olyan kripto-jelenség, aminek igazán jól jártak a korai befektetői, egyben jól jelzi, hogy elindult a piac diverzifikációja, egyre összetettebb, egyre bonyolultabb, már távolról sem csak arról van szó, hogy adott a bitcoin és az altok. Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a következő részterület, ami kialakul, mi biztosan be fogunk számolni!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img