Az elégetett tranzakciós jutalékokkal csökkentenék az ethereum tokenek számát

spot_img

Érdekes párbeszédre lehetett figyelmes, aki tegnap odafigyelt az Ethereum fejlesztők discord csatornáján zajló párbeszédre.

A fenti képen Vitalik Buterin és Micah Zoltu csevegése látható, amiből kiderül, hogy már elkészült az EIP-1559-es kódnéven futó fejlesztés, ami legkésőbb a következő Ethereum hard fork (Berlin) során élesedhet.

Az EIP-1559 megreformálná az ethereum tranzakciók után fizetendő díjak rendszerét. Míg jelenleg egy egyszerű aukciós modell szerint zajlik a tranzakciók feldolgozása (aki többet fizet, előrébb kerül a sorban), az EIP-1559-el bevezetésre kerülnének az alapdíjak (base fee).

Az alapdíj egy dinamikusan változó jutalék lenne, amit a rendszer automatikusan határozna meg a blokklánc aktuális kihasználtsága alapján. Ennek nagy előnye az lenne, hogy egyenlő feltételeket teremtene mindenki számára, aki csak egy egyszerű utalást szeretne végrehajtani. Jelenleg senki sem tudja pontosan, hogy az Ethereumon éppen mennyi az a minimum tranzakciós díj, aminek a kifizetésével még belátható időn belül teljesülhet valakinek az utalása. Ugyan vannak olyan oldalak, ahol erre vonatkozó információkat lehet találni, de a gyakorlatban mindenki csak tippelget és vaktában fizeti meg a jutalékokat. Két azonos összegű ETH utalás között akár több tíz dollárnyi fee különbség is kialakulhat, az EIP-1559-pel viszont megjelenhetne az egységes piaci árszabás.

Aki valamilyen okból kifejezetten gyorsan szeretne tranzaktálni, annak az alapdíjon felül lehetősége lesz a borravaló (Tip) megfizetésére, az ezzel küldött utalások előrébb kerülnek a várakozási listán. Ez a borravaló lenne a bányászok új bevételi forrása, az alapdíjból, vagyis a normál utalások után levont összegekből ugyanis ők egyáltalán nem részesednének, a rendszer ezeket teljes egészében megsemmisítené.

Mivel sok tranzakció megy végbe az Ethereumon, az alapdíjak elégetésével a hálózat elméletileg egy olyan gazdasági modellre állhat át, ahol csökkenni kezd az összes rendelkezésre álló ETH mennyisége. Az egyre kevesebb token hosszabb távon pozitív hatással lehet az árfolyam alakulására is, így az utalások díjainak megsemmisítéséből közvetve minden Ethereum felhasználó profitálhat, nem pedig csak a bányászok, akik a most működő rendszer fő haszonélvezői.

Ugyancsak árfelhajtó hatása lehet annak is, hogy a tranzakciós díjakat és a borravalót kizárólag csak ETH-ben lehet majd kifizetni. Hiába hoz létre valaki egy saját tokennel rendelkező szolgáltatást az Ethereumon, a működtetéséhez ETH-re lesz szüksége. Az EIP-1559-el az ETH az Ethereum blokklánc hivatalos fizető eszközévé válhat.

Az új rendszer működéssel kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés, hogy pusztán a borravalók elegendő bevételt jelentenek-e majd a bányászok számára. Egyesek attól tartanak, hogy nem, és ez esetleg az Ethereum blokklánc biztonságát is veszélyeztetheti. Hogy a gyakorlatban igazuk van-e, az a bevezetőben látható párbeszéd alapján hamarosan a valóságban is kiderülhet.

Ethereum 2021: a skálázódásról szólhat az idei év

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img