Kilőtt az egyik legígéretesebb altcoin

spot_img

A legígéretesebb altcoinok között tartják számon a Polkadot-ot (DOT) a piacon. A felhajtás már a tavalyi év végén kezdődött, most pedig kezdi meghálálni a befektetők bizalmát.

Az elmúlt 48 órában kilőtt az árfolyam és már az ötödik legnagyobb kapitalizációval rendelkező kriptopénz lett és arra is megvan az esélye, hogy megelőzze a jól ismert XRP-t. Ezalatt az idő alatt a DOT nagyjából 49%-ot emelkedett. Jelenleg 12 dollár körül kereskedik. Ezzel megdőlt az eddigi csúcsárfolyam is, ami 10,68 dollárnál volt.

A kriptopénzek piacán a DOT még mindig egy újonc, a Binance például csak tavaly decemberben listázta. Ennek ellenére a Polkadot fejlesztése már évek óta folyik, aminek vezető személyiségei a blokklánc fejlesztői körökben ismert Gavin Wood és Jutta Stenier a Parity Technologies-tól. Ők régen az Ethereum alapításakor dolgoztak a projekten, majd más megközelítésből szerettek volna blokkláncokat fejleszteni.

A Polkadot blokkláncok közötti együttműködést tesz lehetővé és folyamatosan ennek az interoperabilitásának a kibővítésén dolgozik.

A Polkadot építőköve az úgynevezett Relay Chain, ami a hálózat stabilitásáért és biztonságáért felel.

A DOT token egy kormányzásra szánt governance token, vagyis a hálózaton ezzel szavazhatnak bizonyos műveletekről. Ilyen művelet lehet a parachainek, vagyis párhuzamos láncok létrehozása.

Ezek gyakorlatilag egy-egy alkalmazáshoz tartozó hálózatok és adatstruktúrák, amik a Relay Chain-hez kapcsolódnak: lehetnek blokkláncok is, de ez nem feltétel. Ezeknek az adatait tudják hitelesíteni a Polkadot Relay Chain node-jai. Mivel a parachain-ek egymással és a hálózat magjával is képesek együttműködni, a skálázódás problémáját is megoldják.

A hír, ami az árfolyamot is megdobhatta, hogy sikeresen csatlakozott az első ilyen parachain a hálózathoz, a Rococo V1. Bár igaz, hogy ez a Poldakot teszthálózata volt, de az kétségkívül siker, hogy egy eddig függetlenül működő hálózat csatlakozott egy másikhoz.

A jövőben még több hálózat csatlakozása várható. Szintén árfelhajtó hatása volt annak, hogy tegnap megjelent a Moonbean új fejlesztése – ez a hálózat lehet a következő, ami csatlakozik – ők pedig az Ethereum funkcióit hozhatják el a Polkadot hálózatára. Ennek a sikerétől pedig még többet vár a Polkadot közösség, szóval idén érdemes lesz figyelni a projekt felől érkező híreket.

A Polkadot stakelhető is. Legegyszerűbben a Kraken-en vagy a Binance-en tudod ezt megtenni.

Ne felejtsd, ma este (csütörtökön) a Discord szerverünkön élő eseményt tartunk. Ezúttal a kereskedés kerül középpontba. A belépés mindenki számára ingyenes, de Discord regisztrációra szükséged lesz.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img