Felhőbányászat újratöltve: rögtön két hashrate token kínál bitcoinban fizetett osztalékot

spot_img

Néhány éve még rendkívül felkapottnak számítottak a különböző felhőbányász szolgáltatások, amiken keresztül bérelt bányagépekkel fejthettek maguknak bitcoint és ethereumot az érdeklődők. A szektor iránti érdeklődés végül az itt tapasztalható átveréseknek és az árfolyamok esésének köszönhetően lecsengett, azonban most egy kicsit más formában ismét visszatérhet.

Az elmúlt napokban két olyan token bevezetéséről érkeztek hírek, amelyek tokenizált hashrate megvásárlását teszik lehetővé a befektetőknek. A két kibocsátó közül az egyik a legnagyobb bányász konzorcium, a Poolin, ami jelenleg a teljes bányászati kapacitás 9.4%-át felügyeli.

A Poolin pBTC25A (ERC20) tokenjének minden darabja 1 TH/s hashrate-et jelképez. Tulajdonosai minden kibányászott blokk után megkapják a megvásárolt kapacitásnak megfelelő bitcoin részesedésüket. Ennek átutalása tokenizált bitcoin (wBTC) formájában történik, a pBTC25A tokeneket tároló ethereum címre.

Első körben 50 000 ilyen tokent bocsátottak ki, amit jelenleg az Uniswap decentralizált tőzsdéjén érhetnek el a befektetők. A pBTC25A-hoz társul egy governance token is (MARS), amit 4 év alatt, fokozatosan fognak szétosztani a pBTC25A tulajdonosok, illetve azok között, akik részt vesznek az Uniswap USDT kereskedési pár likviditásának biztosításában. További részletek itt: 1, 2.

A másik hashrate token a Binance-en már elérhető BTCST (Bitcoin Standard Hashrate Token), aminek tulajdonosai valós BTC-ben kapják meg a tokenjeik után járó részesedést (1 token = 0.1 TH/s-nek felel meg és egymillió darabot hoztak belőle forgalomba.).

A projekt mögött egy tapasztalt bányászokból álló csapat áll. Céljuk, hogy minden bányász pool számára lehetővé tegyék, hogy ha anyagi érdekei úgy kívánják, akkor a kapacitásuk egy részét BTCST formában értékesíthessék. Ezek vásárlói nem feltétlen csak hétköznapi befektetők lehetnek, hanem akár más bányász cégek is, akik egyfajta biztosításként is tekinthetnek a tokenekre (pl.: védekezés egy esetleges leállás miatt bekövetkező termelés kiesés ellen (pl.: a kínai árvizek idején)).

Nem fenékig bitcoin a bányászok élete

A két token közül a könnyebb hozzáférhetőség miatt a BTCST-nek próbáltam jobban utána járni és ez alapján a token bizonyos szempontból túlárazottnak tűnik. A cikk írásának pillanatában az árfolyama 90 dollár körül alakul, és amint írtam, ez 0.1 TH/s kapacitásnak felel meg.

A legdrágább Antminer, az S19PRO piaci értékét jelenleg 80 dollár / TH körülire becsülik, tehát a BTCST ez alapján 10-szer annyiba kerül, mint indokolt lenne. Ugyanakkor a token egy jövőbeli folyamatos bevételi forrást is reprezentál, így ha mondjuk egy vállalat osztalékfizető részvényeihez hasonlítjuk, akkor már reális lehet a mostani, vagy akár egy ennél sokkal magasabb árazás is. (A legnagyobb amerikai cégek papírjait például átlagosan 13-15-ször magasabb értéken kereskedik, mint az általuk kifizetett éves osztalék mértéke).

Ezzel kapcsolatban a két token árfolyamának egymáshoz viszonyított értékére is érdemes lesz odafigyelni, ami jelenleg egyáltalán nincs összhangban:

  • 1 pBTC35A = 1 TH/s = 133 USD
  • 1 BTCST = 0.1 TH/s =  88USD

Amennyiben elterjednek, a hashrate tokenek a jövőben valószínűleg felkapott spekulációs eszközökké fognak válni. Egy bika piac csúcsán, a valós értékük sokszorosát fogják érni, míg a medve piacok alatt lényegesen olcsóbban lehet majd hozzájuk jutni. Igaz ez a megállapítás minden más tokenre is igaz, de ebben az esetben emögött kivételesen racionális gazdasági megfontolások húzódhatnak. (A bányászok drágán bérbe adják a birtokukban lévő hash tokeneket (vagyis a saját kapacitásukat), hogy ebből a bevételből pénzügyi tartalékokat képezzenek a nehezebb időszakokra, majd amikor az általános korrekció során beesik az árfolyamuk, visszavásárolják őket a piacról.)

Összességében tehát azoknak, akik érdeklődnek a bányászat iránt, érdemes lehet jobban utána olvasniuk az egyes tokenek mögött álló gazdasági modelleknek, akik viszont kevésbé járatosak benne, inkább kerüljék el ezeket, mert a hashrate-et befolyásoló mögöttes / időszakos tényezők ismerete nélkül könnyen megégethetik vele magukat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img