Továbbra sem a bűnözők pénze

Megosztom

Az amerikai szenátus tegnap előtt hallgatta meg az új pénzügyminiszter-jelölt Janet Yellent, aki az eseményen a bitcoinnal kapcsolatos aggályainak is hangot adott. Miközben a leendő honanya a már szokásosnak tekinthető, “a bitcoin a bűnözők, pénzmosók és terroristák pénze” mantrát ismételgette, napvilágott látott egy friss jelentés, ami épp ennek ellenkezőjét bizonyítja.

Az amerikai hatóságokkal szorosan együttműködő Chainalysis már több mint egymilliárd dollárnyi bitcoin lefoglalásához segítette hozzá az amerikai adóhivatal, a drogügynökség és az FBI embereit.

Illegális tranzakciók összege (jobb oldali tengely), illegális tranzakciók aránya az összeshez képest (bal oldali tengely)

A bitcoin tranzakciók nyomonkövetésére szakosodott cég éppen most tette közzé friss elemzését, ami szerint 2020-ban a teljes Bitcoin forgalom mindössze 0.32%-a lehetett illegális tevékenységekhez köthető. A cég fennállása óta ez volt a legalacsonyabb érték, az egyedüli kiugrást csak 2019-ben mérték, amikor a kínai PlusToken átverés elkövetői a világ tőzsdéin keresztül próbálták meg tisztára mosni a másoktól kicsalt pénzeket. (A legtöbbjüket azóta letartóztatták.)

A meghallgatáson arról nem esett szó, hogy az ENSZ adatai szerint a világ GDP-jének 2-5 százalékát a jelenleg működő pénzügyi rendszeren keresztül mossák tisztára. Arányaiban nézve minden egyes dollárnyi illegális céllal végrehajtott bitcoin tranzakcióra 200 dollárnyi fiattal tisztára mosott pénz jut. És ebbe még nem számoltuk bele a hagyományos pénzrendszeren keresztül, az egyéb bűncselekmények elkövetésére felhasznált anyagi javakat.

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel