Aki most elad, a bálnák puttonyába pakolja a BTC-t

spot_img

Novemberben mi is beszámoltunk arról, hogy a 200 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Guggenheim Partners 500 millió dollárt szeretne bitcoinba fektetni. A befektetési alap vezetője nem sokkal később egy interjúban kifejtette, hogy a BTC szerinte a 400 000 dolláros árfolyamot is elérheti.

Csakhogy, a bitcoin árfolyama akkor még a korábbi csúcs alatt, 18 500 dollár környékén ingadozott. Mivel nagy halnak számítanak, a Guggenheim nem tehette meg, hogy csak úgy, az egyik napról a másikra elköltse az ügyfeleik által rájuk bízott több száz millió dollárt.

A hatályos jogszabályok értelmében minden nagyobb befektetésükről tájékoztatniuk kell a tőzsdefelügyeletet, amit a tervezett bitcoin befektetésük kapcsán is megtettek. A hivatal tudomásul is vette a kérelmüket és 2021. január 31-től engedélyezte, hogy bitcoin kitettséget szerezhessenek maguknak.

Igen ám, csak az árfolyam közben megduplázódott, ami hát valljuk be, elég nagy szívás egy ilyen nagy befektetésre készülő cég számára. Az alap igazgatója meg is próbálta menteni a menthetőt és egy jó öreg stratégiához, a félelemkeltéshez (FUD) folyamodott. Habár néhány hete még 400 000-es csúcsokat emlegetett, január elején már arról beszélt, hogy ideje levenni a profitot az asztalról, mert 35 000 dollárnál egy időre meg fog állni az emelkedés.

Ha a Guggenheim rövid távon kereskedne a BTC-vel, talán lett volna ráció egy ilyen tanácsban, az alap azonban nem ezzel foglalkozik. Mint a fentebb linkelt cikkünkben is megemlítettük, a bitcoin befektetésüket a Marco Opportunities Fund alapjukkal kívánják megtenni, ami egy globális trendeket követő pénzügyi csomag. Az ebbe összeválogatott részvényeket, kötvényeket és egyéb befektetési eszközöket nem 3-4 hétre, hanem évekre előre tekintve vásárolják meg.

A Guggenheim vezetőjének egyetlen célja volt a kijelentéssel, hogy befolyásos pénzügyi szereplőként bizonytalanságot keltsen és megpróbálja lent tartani az árfolyamot, amíg január végén lehetősége lesz a vásárlásra. Ha pár hete még azt mondta, hogy 400 000 dollárig megy a BTC, mi másért ösztönözne már 35 000 dollárnál, 90 %-kal a tervezett cél előtt az eladásra.

Az igazgató a héten egyébként a CNBC-nek nyilatkozva már 20 000 dolláros mélypontot emlegetett, ami most függetlenül attól, hogy bekövetkezik-e vagy sem, de rövid távú ingadozásként ismét csak elég messze van a több éves távlatokban gondolkozó makró befektetők látképétől.

Nem a Guggenheim az egyetlen, ami szívja a fogát azért, mert kimaradt a nagy emelkedéséből. Ezek a befektetők a bitcoin pillanatnyi gyengeségét kihasználva megpróbálnak minden lehetőséget megragadni arra, hogy pozíciókat építsenek maguknak. Aki most eladja a bitcoinjait, az nagy valószínűséggel a hozzájuk hasonló befeketési alapok kezébe játsza át őket.

BlackRock: bitcoin kitettséget szerezne a világ legnagyobb vagyonkezelője

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img