Magasban a Bitcoin tx/s

spot_img

Ahogy az várható volt, az árfolyam növekedésével egyenes arányba a piac iránti érdeklődés, a befektetők száma is jelentősen nőtt 2020 decemberétől mostanáig, a bull run vége egyelőre nem látszik. Ilyenkor érdemes egy pillantást vetnünk a Bitcoin mélyebb, anatómiai részleteibe, természetesen itt is lecsapódnak a folyamatok.

Elsőként a tx/s értéket, vagyis a másodpercenkénti tranzakciószámot érdemes megnéznünk, ugye ez az a paraméter, ami kapcsán számos -jogos- kritika éri a Bitcoint, hiszen míg például a Visa másodpercenként 20-25 000 tranzakcióra képes, addig a Bitcoin 30 tájékán már köhög.

A fenti ábrán jól látszik, hogy a kriptopénz  2011-2012 óta emelkedő ismertségével párhuamosan nő a tranzakciók mennyisége is, de a 2017-es bull run utáni 2018-as konszolidáció során tapasztalt csökkent érdeklődés is tükröződik.

A piaci ciklusok persze folytatódtak, 2018 után ismét emelkedésbe kezdtünk, az idei év elején pedig újabb csúcsokat döntöket a tranzakciószám. Az eddigi legmagasabb értéket 2017 december 11-én mérték, ekkor 4,67 utalás ment át a rendszeren másodpercenként.

Egy ehhez mérhetően magas, 4,19-es értéket január negyedikén kaptunk, a legutóbbi adat február elsejéről származik, akkor 3,74 volt. Érdemes mindezt összevetni a 2011-es évvel, január 10-én 0,01 volt a tx/secundum. Nagyot fejlődtünk, a kérdés csak az, hogy a további növekedést bírni fogja-e a rendszer. Pontosan ennek a problémának a kiküszöbölésére született a Lightning Network, erről az alábi cikkben írtunk részletesen:

Mi az a Lightning Network?

Hamár tranzakciók, akkor érdemes egy pillantást vetnünk a bányászok világára is, az alábbi grafikon azt mutatja be, hogy a blokkonként a bányászoknak járó block reward (blokkjutalom) miként változott az elmúlt évek során. Jól tudjuk, hogy ez az érték a rendszer indulásakor még 50 BTC volt, azóta pedig nagyjából négyévente megfeleződött, most 6,25-nél járunk.

Persze a bányászok bevételei nem csak azért nem stbailak, mert folyamatosan csökken a kapott bitcoin mennyiség, hanem azért sem, mert a bitcoin ára nem állandó. A kék grafikon fejezi ki a pontos összeget, ami a bányászokhoz került, méghozzá dollárban kifejezve.

Ha felmegy a kriptopénz ára, akkor egy kisebb blokkjutalom is nagyobb bevételt jelenthet, mint egy korábbi időpillanatban, amikor a bitcoin jutalom magasabb volt ugyan, ám a dollárban kifejezett értéke alacsonyabb. Az ábra jobb legszélén látszik ez a legjobban, hiszen sosem volt még olyan alacsony a blokkjutalom, mint most, mindeközben a bitcoin ára sosem látott magasságokba szökött.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img