A Bitfinex azt állítja, hogy visszafizette a Tether kölcsönét

spot_img

A Bitfinex kriptotőzsde pénteki közleménye szerint visszafizette a testvérvállalata által nyújtott kölcsön maradék, 550 millió dolláros részét. A theblock-nak elmondták, hogy a Tether-nek már januárban utaltak és a hitelkeretet lezárták.

Még 2018-ban a Tether 900 millió dolláros hitelkeretet állított fel a Bitfinex-nek, amiből azonnal 750 millió dollárt hívtak le. 2019-ben és 2020-ban is a tőzsde 100-100 millió dollárt fizetett vissza. Most januárban pedig egy összegben térítette vissza a kölcsön maradék részét, miközben ennek határideje jövő év novembere volt.

Ez a kölcsön épp a Bitfinex és a Tether elleni eljárás középpontjában áll.

2019-ben a New York-i ügyészség úgy érvelt a bíróságon, hogy a Bitfinex elveszített 850 millió dollárt az ügyfeleik pénzéből, amikor a Crypto Capital fizetési rendszer bent tartotta a pénzüket. A tőzsdét azzal vádolták, hogy ezt a 850 milliós lyukat a Tether stabilcoin kölcsönével fedezték.

A Bitfinex azt mondta a kölcsönről, hogy a 2018-ban a tőzsdének készpénzre volt szüksége, a Tether pedig ésszerű feltételekkel tudott kölcsönadni. Az ügyészség és a kriptopénz szakma egy része szerint a Tether kölcsönt nem fedezte semmi, ahogy azóta sem fedezik dollárok az USDT-t, ráadásul ezek fedezetlen nyomtatásával a Bitcoin árfolyamát is felfelé lehet tolni.

Az eljárásban épp tárgyalás előtt állnak a felek, a bíróság arra vár, hogy a Tether összeszedje a megfelelő dokumentumokat és benyújtsa azokat.  Erre február végén kerülhet sor.

Stuart Hoegner a Biftinex-től elmondta, hogy a Bitfinex pénzügyi teljesítménye okán tudták hamarabb visszafizetni a kölcsönt, amit dollárban egyenlítettek ki. Hoegner állítása szerint a pénzt a Tether számlájára utalták, amit a Deltec Bank-ban vezetnek. A pénzmosási ügyekkel is szóba hozott bahamai bankban azóta lezárták a hitelkeretet, ezért erről nem tud több részletet közölni – mondta Hoegner.

A theblock azt kérte a Bitfinex-től, hogy iratokkal bizonyítsa, hogy a kölcsönt visszafizették, erre a kérésre a tőzsde egyelőre nem válaszolt.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img