Beköszönt a BlackRock és a Fortune 500: milliárd dolláros bitcoin befektetések a láthatáron

spot_img

Már hónapok óta sejteni lehetett de tegnap ténylegesen is megerősítést nyert, hogy a világ legnagyobb vagyonkezelője is bitcoin kitettséget szerezhet, vagy már szerzett is magának.

A 8700 milliárd dollárt kezelő BlackRock egyik vezetője egy TV interjúban árulta el, hogy szerinte teljesen érthető, ha valaki a digitális aranyat is felveszi a saját befektetési portfóliójába és hogy már maga a BlackRock is, ahogy ő fogalmazott: ízlelgeti a témát. A cég igazgatója már tavaly is a dollár és az arany vetélytársaként hivatkozott a BTC-re, így könnyen lehet, hogy az aperitifen azért egy ideje már túl lehetnek a BR üzletkötői.

Ha a cég az általa kezelt vagyon csupán a 0.1%-át fektetné bitcoinba, az is 8.7 milliárd dollárt, a valaha volt legnagyobb értékű vásárlást jelentené.

Az eddigi csúcstartónak a múlt héten belépő Tesla számít, ami vállalati készpénztartalékainak 7.5%-át, 1,5 milliárd dollárt fektetett BTC-be. Tőlük csak kicsivel marad el a MicroStrategy, de az eddig “csak” 1.3 milliárd dolláros bitcoin kitettséggel rendelkező szoftver cég akár már napokon belül átlépheti a kétmilliárdos mérföldkövet.

Visszatérve a Tesla vásárlására, az üggyel kapcsolatban tegnap új részletek láttak napvilágot. Belső források alapján a Coinbase nagybefektetőket kiszolgáló csoportja, a Tagomi segíthette Elon Muskékat a tranzakció zökkenőmentes végrehajtásában, de az informátor szerint a Tagomi már 5 másik, egyelőre névtelenséget kérő Fortune 500-as cég bitcoin befektetéseit is levezényelhette.

(Fortune 500: az utolsó pénzügyi évben 500 legnagyobb bevételt elérő amerikai cég rangsora.)

És hogy mennyire nem érdemes félvállról venni a bitcoint, azt bizonyíthatja a Motley Fool példája is. Az Egyesült Államokban ismertnek számító pénzügyi tanácsadó cég tegnap jelentette be, hogy megbízható értéktárolási eszköznek tartja és ezért 5 millió dollárt fektet BTC-be. A hír kapcsán viszont villámgyorsan előkerült az a 8 évvel ezelőtt publikált elemzésük is, amiben még éppen ellenkezőleg nyilatkoztak és veszélyesnek titulálták a vezető kriptovalutát.

Persze azért ne legyünk sportszerűtlenek. 2013-ban még csak nagyon kevesen látták bele az 50 000 dollárt a bitcoinba, ugyanakkor lehet, hogy ha a Motley 8 évvel ezelőtt kicsit nyitottabban áll a témához, akkor az 5 millió dollárjuk már 2.5 milliárdot ér. (1 BTC a tanulmányuk publikálásának idején még csak 100 dollárt ért.)

De hogy ne csak egy ilyen távoli viszonyítási pontot vegyünk alapul, azok akik a 2017-es csúcson vásároltak maguknak bitcoint és eddig kitartottak, mostanra már 3.5-szeresen teljesíthették túl az az iránymutató SP500 részvényindexet (160% vs. 46%) és 4.1-szeresen az arany (160% vs. 39%) azóta elért hozamát.

Ha szeretnél még több hírrel és elemzéssel találkozni, kövess minket a YouTube-on és a Discordon is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img