Egy hét alatt 27 milliárd dollárral lett kevesebb a vagyona Elon Musk-nak

spot_img

A Tesla vezérigazgatója, aki a tavalyi évben elérte a 150 milliárd dolláros vagyont, most egy hét alatt 27 milliárd dollárral lett “szegényebb”. Jelenleg, 157 milliárd dolláros vagyonával ő a második leggazdagabb ember a világon, az Amazon alapító Jeff Bezos után.

A technológiai részvények egy eladási hullámon vannak túl, a Tesla részvényeinek esése pedig meghaladta a techpiacét is. A cég 230 milliárd dolláros kapitalizációt veszített, mindössze egy hónap alatt. Az elmúlt két hónap legalacsonyabb pontját ezen a héten pénteken érte el, amikor aznap 4%-ot zuhanva 597,75 dolláron zárta a napot. De volt olyan nap is, amikor 11%-ot esett, ami a részvénypiacon óriási mozgásnak számít.

Ehhez a zuhanáshoz persze az is kellett, hogy a tavalyi évben óriási menjen a Tesla: 2020-ban 743%-ot nőtt a részvény értéke és idén januárra Musk lett a világ leggazdagabb embere.

Musk vagyonát nem csak a részvénypiac, hanem a bitcoin korrekciója is megtépázta. A Tesla 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint. Két hétre ezután Musk azt tweetelte, hogy a kriptopénzek árfolyama túl magasnak tűnik. Emiatt nagyjából 15 milliárd dollárt esett a vagyona. A Tesla igazgatóját sokan kritizálták azért, mert spekulatív eszközökbe fektet a produktivitás növelése helyett, ráadásul a bitcoint környezetszennyezőnek tartó kritikusok is képmutatással vádolják Musk-ot.

Az excentrikus milliárdos ráadásul az idei piaci botrányok középpontjába is bekerült: fűtötte a GameStop pumpát, de a Bitcoin és a Dogecoin piac is megérezte, ha azokról tweetelt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img