Maximális fájdalom

spot_img

Tegnap olvashattatok arról, hogy az Egyesült Államokban ezen a héten kiosztásra kerülő kormányzati gyorssegély kedvező hatást gyakorolhat a bitcoin árfolyamára. A következő 10 nap során azonban egy másik eseményre is érdemes lesz odafigyelni, ami rövid távon az árfolyam további gyengélkedését vetítheti előre.

Az egyre népszerűbbé váló határidős és opciós piacokon a kereskedők előre rögzített árakon fogadhatnak arra, hogy 1-3-6 hónap múlva mennyi lesz majd a bitcoin árfolyama. Ezek a szerződések komplex kockázatkezelési stratégiák alkalmazását teszik lehetővé, így nagyon népszerűek bizonyos csoportok, például a bányászok köreiben is. A bányászok ezek segítségével a bitcoin árfolyamingadozásaitól függetlenül, dollárban kifejezve tudják rögzíteni, hogy a jövőbeli bitcoin eladásaikból mekkora nyereségre tegyenek majd szert. Erre a fix, előre tervezhető bevételre a saját működésük stabil finanszírozához és a jövőbeli bányagép vásárlásaikhoz szükséges tőke előteremtése miatt van szükségük.

A határidős piacok lezárására minden hónap utolsó péntekén, magyar idő szerint reggel 8:30 – 9:00 között szokott sor kerülni. Az ekkor kereskedett árfolyam dönti el, hogy az adott havi, negyedéves és féléves szerződéseknek kik voltak a nyerő és vesztő kereskedői. Az éppen futó szerződések összességének egyik fontos statisztikai mutatója az úgynevezett Maximum Pain árfolyam, ami magyarul ‘maximális fájdalmat’ jelent és azt a szintet jelöli, ahol a lehető legtöbb kereskedő veszíthet pénzt a szerződések lejártának pillanatában.

A határidőhöz közeledve az árfolyam általában a Max Pain szint felé szokott elmozdulni. Bár nem feltétlenül szokta elérni azt, a lejárat pillanatáig ez mégis egyfajta gravitációs csapdaként hathat rá.

Az elmúlt fél év során az opciós szerződések lejáratának időpontjaiban így viselkedett az árfolyam:

A trend alapján a havi mélypontokat az opciós szerződések lejárta körüli napok szokták jelenteni.

Ebben a hónapban március 26-án fog sor kerülni erre az eseményre, aminek a Max Pain szintje a legnagyobb bitcoin opciós tőzsdének számító Deribiten kereken 40 000 dollár.

Amennyiben további korrekcióra fog sor kerülni, az árfolyam lent tartása komoly erőfeszítést igényelhet a medvéktől, akik a lejáratot követően azonnal el is engedhetik majd a pórázt. Amint az a fenti grafikonon is látható, a lejáratokat hevesen emelkedő szakaszok követték, így a bika piac végéig feltételezhető, hogy ez a továbbiakban sem lesz majd másként.

Az utolsó, február 26-án lejáró szerződések Max Pain szintje egyébként szintén 40 000 dollár volt. Akkor 2.5 milliárd dollár értékű szerződés járt le, most ennek a duplája, 5 milliárd dollár sorsa forog kockán.

További hírekért és elemzésekért csatlakozz a Discord csatornánkhoz és kövess minket a YouTube-on is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img