Ray Dalio: az USA kormánya betilthatja a bitcoint

spot_img

Ahogy a harmincas években betiltották az arany birtoklását, úgy a közeljövőben “jó eséllyel” a bitcoint is betilthatja az USA korányzata. Ezt a nem túl kecsegtető gondolatot fogalmazta meg a legendás hedge fund manager, Ray Dalio.

A Yahoo Finance-nek adott teljes interjú itt tekinthető meg, a teljes szöveg azért némiképp árnyaltabb, mint a fenti gondolat önmagában. Dalio elmondása szerint “bizonyos körülmények között” elképzelhetőnek tartja a tiltást. A felvezetéséből megtudhatjuk, hogy az állam mindig is arra törekedett, hogy megtartsa monopolhelyzetét a pénz kapcsán.

Ennek megfelelően, ha megjelenik bármi, amit fenyegetést jelenthet erre a privilégiumra, akkor előbb vagy utóbb konfliktusba fog kerülni az állammal, a stabilitás és a kontroll fenntartása érdekében tiltani fogják. Bár mindez kissé túlságosan elméleti, talán még túlzó is, Dalio gyorsan hozzátette, hogy érdemes megnézni India példáját.

Ezzel már jóval nehezebb vitatkozni, hiszen tényszerűen látjuk, hogy az ázsiai ország éppen most igyekszik elleheteleníteni a bitcoint, és általában a kriptopénzeket.

Michael Saylor, a MicroStrategy vezetője, egyben lelkes bitcoin befektető egy másik interjúban reagált Ray Dalio gondolataira, szerinte a megoldás egyszerű: a bitcoin nem lesz hétköznapi pénz, értéktárgyként kell kezelni, ez már meg is oldja a problémát:

Mielőtt azt gondolnánk, hogy Dalio a bitcoin-kritikus, klasszikus befektetők táborát erősíti, tudnunk kell, hogy ugyanebben az interjúban méltatta a vezető kriptopénzt, kiemelte, hogy kiállta az idő próbáját, korábban pedig a “one hell of an invention” szófordulattal jellemezte, ez magyarul a “zseniális találmány” megfogalmazáshoz áll legközelebb.

Nem szabad mindettől kétségbe esnünk, ha másért nem, akkor azért, mert az olyan cégek megjelenése a kriptopénz-piacon, mint például a Tesla mindenképp erősítik a politikai megítélését is, hiszen a számos embernek munkát adót nagyvállatoknak nem akarhat keresztbe tenni az állam.

Arról nem is beszélve, hogy fényévekre vagyunk attól, hogy a bitcoin a hétköznapok része legyen, attól pedig különösképp, hogy a dollár jelentős kihívója lehessen, akár fizetőeszközként, akár értéktárolóként. Ha most szeretnél a fentiek ellenére kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img