A Binance Smart Chain lenne az Ethereum legyőzője?

spot_img

Mi is tulajdonképpen a BSC, a Binance Smart Chain? Mit csinál, mire jó? Át tudná venni az Ethereum helyét? Ezzel foglalkozunk az alábbi cikkben, a bravenewcoin-on megjelent írás alapján.

A Binance Smart Chaint a világ legnépszerűbb tőzsdéje, a Binance indította útjára 2020 szeptemberében. Már a megjelenéskor programozható volt, az okos szerződéseket teljes mértékben támogatta. Az elődje a Binance Chain volt, ami egy Tendermint konszenzus modellre épült hálózat volt, de csak egy alkalmazást támogatott, a Binance decentralizált tőzsdéjét, a DEX-et.

Kevesebb, mint hat hónappal a megjelenése után már óriási userbázist szerzett a hálózat a kriptoszférában. A legfőbb értékajánlata az, hogy sokkal gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat kínál, mint az Ethereum hálózat. Sorra jelentek meg a Binance Smart Chain-en a DeFi váltók is, mint amilyen a PancakeSwap vagy a BurgerSwap. Ők az Ethereum-on bejáratott Uniswap, Sushiswap és más tőzsdék versenytársai tudtak lenni, mivel az Ethereum hálózat “dugulása” okán sokkal olcsóbban tudtak váltásokat folytatni.

Rengeteg Ethereum alkalmazás és protokoll a saját alternatív verzióját alkotta meg és vitte a BSC-re. Így tett a Sushiswap, a 1inch, a Fantom és a Sakeswap is. Ők mind úgy nyilatkoztak, hogy az Ethereum magas gas jutalékai motiválták őket, hogy másik hálózaton is próbálkozzanak.

A Binance Smart Chain egyedi tárcacímeinek száma az indulás napján 35 volt. Idén március 21-re pedig már 60 millió egyedi címnél tartottak. A tranzakciók száma szintén drasztikusan megnőtt: az elején még 122 utalás ment egy napon, mostanra pedig 2,53 millió utalás történik.

De mi is az a Binance Smart Chain?

A Binance Smart Chain-t azért építették, hogy megdöntse az Ethereum dominanciáját a programozható, okos szerződésekkel működő blokkláncok világában és kihasítsanak vele egy részt a DeFi tortából. Tulajdonképpen forkolták az Ethereum Go kliensét, a Geth-et. Ezzel együtt a létező fejlesztési know-how megmaradhatott, a fejlesztők és a userek is könnyen alkalmazkodni tudnak az új hálózathoz.

Persze a BSC nem tükörképe az Ethereum hálózatnak. A BSC például az Ethereum Proof-of-Work konszenzus modell helyett egy ún. Proof-of-Staked-Authority modellt használ. A  PoSA modell úgy alakítja a hálózatot, hogy alacsonyak maradjanak a költségek, magas áteresztőképessége legyen, cserébe viszont nincs meg az Ethereum szintű decentralizáció és cenzúra-tűrőképessége.

Az Ethereum hálózaton gas fee-t kell fizetni egy-egy utalásért vagy okos szerződés teljesítéséért. Létezik gas limit is, amivel a felhasználó beállíthatja, hogy legfeljebb mennyi gas-t hajlandó fizetni egy műveletért. Eközben a Binance Smart Chain megengedi, hogy sokkal magasabb legyen a gas limit, ezzel pedig sokkal több tranzakciót tud becsomagolni egyetlen blokkba.

A PoSA modell arra is képes, hogy a BSC egyoldalúan megváltoztassa a blokkidőket és a gas limiteket anélkül, hogy aggódnia kéne a dugulások és a kiugróan magas jutalékok miatt. A BSC-n három másodperc a blokkidő, az Ethereum 13 másodpercével szemben. A BSC-nek így sokkal magasabb az áteresztőképessége és a tranzakciós ideje, de sokkal több adatot is kénytelen tárolni.

A Binance Smart Chain nem is DeFi

De ha a BSC igazából nem is decentralizált, akkor az arra épülő váltók, tőzsdék és hitelező platformok beférnek-e egyáltalán a DeFi kategóriába? A Binance CEO-ja, Changpeng Zhao is úgy gondolja, hogy nem egészen. CZ a múltkor “CeDeFi”-nek nevezte a BSC láncát, utalva a hálózat centralizált természetére.

Egyelőre a BSC az egyetlen esélye a felhasználónak, ha ésszerű árakért akar részt venni a liquidity poolokban, a yield farmolásban, vagy a peer-to-peer hitelezésben. A BSC nem vizsgázik jól decentralizáltságból, a hálózat nem “permissionless”, csak a Binance működtet node-okat.

Ebben a modellben gyakorlatilag csak 21 darab node működik, amiket validatornak hívunk. Összehasonlításképpen, az Ethereum hálózatán 6600 feletti a nodeok száma, földrajzilag szétszórtak és ezek tulajdonosai is teljesen különböző emberek.

A BSC esetében bár működhet több node, de csak a 21 legtöbb BNB-t tartó node hivatott validálni a blokkokat.

Ismerősök

Mivel a Binance Smart Chain egy Ethereum fork, a utóbbi hálózatán működő alkalmazások a BSC-n is megállják a helyüket. Ugyanazok az okos szerződések egy kis finomhangolás után végbemehetnek a BSC-n is. A MetaMask, ami az egyik legnépszerűbb Etherum tárca is működik Binance Smart Chain-el, csak a hálózati adatokat kell megadnunk.

Talán a legfontosabb párhuzam, hogy a BSC-n is működik a tokenek kiadása. Az Ethereum-on kreálható ERC-20 és egy csomó másik token sztenderd mintájára, a BSC-n léteznek BEP-20 tokenek. Ezeket aztán a BSC tőzsdéken tudjuk kereskedni, mint amilyen a PancakeSwap – az UniSwap “BSC verziója”. A Compound lending platform is kapott egy BSC verziót, a Venus-t, de az olyan aggregátorok, mint a Zapper is megkapta saját megfelelőjét, a Yield Watch-ot.

Az explorerek, vagyis a blokklánc böngészők is ott vannak a Binance hálózatán; a BSCScan gyakorlatilag ugyanaz, mint az EtherScan, csak egy másik adatbázisban böngész.

Olcsóbb Uniswap alternatíva: így válts a PancakeSwap-on

A BSC kritikája

Fentebb már említettük, hogy az Ethereummal szemben a Binance Smart Chain alulmarad a decentralizáció mértékében. A Binance vállalat és tőzsde jelenti a legfontosabb egyedi hibapontot, a single point of failure-t: ha őket szankcionálnák, a szabályozók célpontjába kerülnének, pénzügyi gondjai lennének vagy egyszerűen csak technikai problémákba ütközne, azzal az egész hálózat bedőlhetne. A nemrégi OKEX tőzsdén történt kiutalási botrány pedig bebizonyította, hogy mennyire ki vannak téve a kínai kormány kényének a kriptotőzsdék, még akkor is, ha offshore helyeken vannak regisztrálva.

A másik gyakori érv a BSC kritikájában a cenzúra-tűrőképességet célozza. Egy elosztott hálózatban ez a képesség biztosítja azt, hogy egyetlen entitás, legyen az akár egy kormány, egy vállalat, vagy bármilyen kívülálló sem tudja megakadályozni, hogy a hálózat szereplői tranzaktáljanak és értéket tároljanak. A Binance-en a cenzúra-tűrőképesség nem tud megjelenni, a fentebb már említett PoSA konszenzus miatt.

Ennek ellenére a Binance részéről még nem történt cenzúra, bár kihívója már akadt a hálózatnak. Azért, hogy teszteljék a Binance hozzáállását, névtelen fejlesztők nemrég “Rabszolgaság” néven bocsátottak ki tokeneket, amik segítségével farmolni lehetett. Annak ellenére, hogy erős volt a párhuzam az amerikai feketék történelmi sérelmeivel, a Binance nem tiltotta le a tokent.

Ugyanígy tett akkor, amikor ugyanez a társaság egy alkalmazást épített, amiben “TANKS” tokeneket lehetett kreálni „azok számára, akik úgy érzik, hogy bedarálnának demokrácia párti tüntetőket és ártatlan bámészkodókat”. A kínai kormány által végrehajtott Tiananmen-téri mészárlásra utaló appal Changpeng Zhao-t célozták. Bár ő elvitte a Binance-t Kínából, a névtelen fejlesztők mégis a kínai kormány haragját szerették volna kivívni.

Hogy átveszi-e az Ethereum helyét a Binance Smart Chain? Ahogy növekszik a Binance, annak befolyása és ahogy erősödik a BNB token, úgy lesz egyre nagyobb kihívója az Ethereumnak. A BSC-ből viszont hiányzik a kriptopénzek meghatározó étosza, a centralizáció elleni lázadás, ami az Ethereum egyik sarokköve. Továbbá az Ethereum lassan bár, de fejlődik. A győztes-vesztes pozíciók helyett valószínűleg még sokáig egymás mellett fognak élni ezek a hálózatok és egymásra hatni fognak: a verseny pedig a további innováció felé tereli mindkét felet.

Eredeti cikk: Aditya Das: Is the Binance Smart Chain the real Ethereum killer?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img