Ezt hozta a Coinbase első napja a tőzsdén

spot_img

Április 14-e egy jelentős nap volt a kriptopénz iparnak, ugyanis ekkor kerültek fel a Coinbase részvényei a világ egyik legnagyobb tőzsdéjére, a Nadaq-ra. Ezzel a Coinbase lett az első, kifejezetten kriptopénzekkel foglalkozó vállalat, ami tőzsdére ment és belépett a nagyok közé.

A Coinbase 381 dolláron nyitotta a napot, felugrott 424-re, bezuhant 310-ig, majd 328 dolláron zárta a kereskedést. Vagyis a $COIN első napja eléggé volatilis és hektikus volt, de még így is, az előrevetített referencia árhoz képest (250 dollár) 31%-al erősebben zárt.

A Coinbase papírjainak listázását kiemelt figyelem övezte az egész kriptoszférában. Sokak szerint a Bitcoin árfolyama is reagált a részvények változására, amikor tegnap 65 000 -ről 61 000-re, majd 63 000 dollárra ment.

Az AssetDash.com adatai szerint az első nap után a Coinbase a 143. legnagyobb nyílt részvénytársaság lett, 85 milliárd dolláros kapitalizációval.

A listázás előtt nagyjából 90-100 milliárd dolláros kapitalizációt jósolt neki a legtöbb szakértő. Összehasonlításképpen, a Facebook első napján 104 milliárd dolláros kapitalizációval debütált, ami mára 864 milliárd dollár lett.

Nem csak a Bitcoinra, de a Bitcoin árfolyamának kitett cégekre is hatással volt a Coinbase részvényeinek megjelenése. Az olyan vállalatok, akik Bitcoinba fektettek vagy kriptopénzek váltásával foglalkoznak, mint a Microstrategy, Square, Tesla vagy PayPal, rendre beestek. A Microstrategy 13%-ot zuhant, a Square 5,5%-ot, a PayPal 3%-ot és a Tesla 4%-ot.

A Coinbase a tőzsdére lépést azzal is ünnepelte, hogy a Bitcoin core közönségének, a decentralizáció és privacy központú közösségnek is tett egy gesztust. Egy üzenetet hagyott a Bitcoin blokkláncán:

“NYTimes 10/Mar/21 House Gives Final Approval to Biden’s $1.9T Pandemic Relief Bill.”

Az üzenet a Joe Biden által életre hívott új gazdaságélénkítő csomagra utal, aminek keretében 1,9 billió dollár kerül szétosztásra. A Bitcoin közösségen belül jellemzően az a vélemény, hogy ez is hozzájárul a dollár elértéktelenítéséhez és a szegénység elmélyítéséhez. Ezzel szemben a Bitcoin egy deflációs és értékállób pénzt kínál.

A Coinbase üzenete ezen felül egy kikacsintás a valaha kibányászátott első blokkban található megjegyzésre, amit Satoshi Nakamoto írt: „The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.”

A kriptopénzes közösség is ünnepelte a Coinbase tőzsdére lépését. Mike Novogratz, a Galaxy Digital befektetéskezelő elnöke szerint ez volt a kriptopénz ipar „Netscape pillanata”. Ezzel az internet hőskorának, 1995-ös eseményére utalt, amikor a Netscape böngésző a tőzsdére lépett. Akkor a Netscape részvényei 28 dollárról 75 dollárra lőtt ki és már jelezték az internet korának eljövetelét a tőzsdére is. Később persze a jól ismert dotcom lufiban csúcsosodott ki az „internet mánia”.

A Coinbase egyik legnagyobb konkurense, a Binance is gratulált a váltónak. Megjelent a tőzsdén a $COIN, vagyis a Coinbase árfolyamát trackelő kriptopénz is, amit egyelőre BUSD párban lehet kereskedni.

A Binance üzenete: Ti gondoskodtok a Wall Streetről. Mi gondoskodunk minden utcáról (all streets)”.

/decrypt, cointelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img