Kripto hírek vasárnapra

spot_img

Júliusban törvényerőre emelkedik a “DAO Törvény” Wyoming-ban

A vadnyugati tájairól ismert Wyoming államban a kormányzó aláírta azt a törvényt, ami júliustól jogi kereteket ad a DAO-knak. A DAO-k, vagyis a decentralizált autonóm szervezetek LLC-ként regisztrálhatnak (ez a kft. amerikai megfelelője), vagyis jogi személyként is működhetnek, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Wyoming állam úttörő módon ezzel a törvénnyel összekapcsolta a hagyományos üzleti jogi struktúrát és a blokkláncokon működő szervezeti rendszereket.

A DAO egy okos szerződésekkel és a közösség szavazataival működő virtuális szervezet. Képzelj el egy kóla automatát, ami nem pusztán a pénzedért ad egy kólát neked, hanem a begyűjtött pénzt felhasználja arra, hogy feltöltse a készleteit, takarítást rendeljen, vagy kifizesse a saját bérleti díját. A kólát vásárlók pedig arról is szavazhatnak, hogy legközelebb ne csak kólát rendeljen, hanem másfajta üdítőt. Jelenleg a blokkláncok lehetőségei nem a kólaautomaták, hanem főleg a pénzügyi szolgáltatások felé irányítják a DAO-k pályáját. Viszont a potenciális felhasználási lehetőségeik – kellő fantáziával, szinte végtelenek.

Újabb rekord volumen a kriptotőzsdéken

Még nincs vége a hónapnak, de máris újabb rekordot húzott be a kriptopénz ipar. A kriptotőzsdék volumene átlépet az 1.3 trillió dollárt a The Block mérései szerint, így kétségkívül megdőlt a februárban beállított volumen rekord. A The Block a “legit” tőzsdéket méri, ami 24 kriptotőzsdét foglal magában. A volumen hamisítások miatt ebből kimaradt a Huobi, a KuCoin, az OKEx és sokan mások is.

Feketelistára került 7 USDC cím

A Coinbase és a Circle által megalkotott USDC stabilcoin hálózatán hét cím került feketelistára. Ez azt jelenti, hogy azokon a címeken többé nem lehet tranzaktálni, küldeni vagy fogadni USDC tokent. Ez gyakorlatilag a szankció blokklánc megfelelője, bár mivel az Ethereum hálózat többi tokenével működik az utalás, van egy jelentős kiskapuja a tulajdonosnak. Az USDC-t irányító Centre Consortium ügyel arra, hogy a hálózat tiszta maradjon a pénzmosástól és illicit finanszírozástól. A jelenlegi hét cím feketelistázása egy bírósági rendeletre hivatkozva történt. A címeken összesen több százezer dollárnyi USDC token volt. Utoljára 2020 nyarán fagyasztott be USDC-t a Consortium.

Az eset jól mutatja, hogy mi a különbség a permissionless, vagyis a bárki által szabadon használható és a központosított, permissioned hálózatok vagy coinok között.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img