Napokon belül Apple, Microsoft, MicroStrategy tokenizált részvényekkel kereskedhetünk a Binance-en

spot_img

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk, a folytonos innovációval a piacvezető pozícióját ügyesen örző Binance tokenizált részvénykereskedést vezetett be. A dolog -alapelve- roppant egyszerű: adott egy token, ami mögött valóban ott áll egy adott részvény, ezzel kereskedhetünk a népszerű kriptopénztőzsde felületén. Az első cég, aminek a papírjait bevezették mi más lehetett volna, mintsem a TESLA, most azonban további nagy nevekkel bővül a kínálat.

Ezek a bitcoin mellett elkötelezett MicroStrategy, a bitcoin elfogadást az XBox boltjában rövid ideig bevezető Microsoft, és a piac által a következő nagy bitcoin befektetőnek remélt Apple. Jól látszik, hogy mindhárom cégnek van valamilyen kriptopénz kötődése, akár valós, akár vélt. A MicroStrategy kereskedés pontosan ma indul, az Apple és a Microsoft április 28. és 30. dátumokkal indulnak.

Minden tokenizált részvény a Binance saját stabilcoinjában, BUSD-ben denominált, még az eddig nem említett Coinbase papírjai is. Igen, arról a Coinbase-ről van szó, ami a Binance mellett a másik meghatározó kriptopénz vásárló, váltó, kereskedő felülete a globális piacnak.

A Binance jutalékmentes kereskedéssel igyekszik magához csábítani a kereskedőket, ugyan az FTX is kínál hasonló szolgáltatást már egy ideje. A még kiforratlan szabályozás okán az amerikai, török, kínai kereskedők nem férhetnek hozzá az új lehetőséghez.

Felmerül a kérdés, hogy ha a Binance-nek sikerül gyökeret eresztenie ezen az új területen is, és a trend folytatódik, egyre több és több tokenizált részvény lesz náluk elérhető, az milyen hatással lehet a jövő piacaira. Lássunk néhány szempontot!

Marketing

A dolognak egyrészt van egy komoly marketing értéke, hiszen erősen koptathatja a kriptopénzek azon stigmáját, miszerint ez egy “magának való”, izolált, sőt, még mindig egyfajta szubkultúrát alkotó terület. A hangsúly a koptathatja szón van, hiszan a kriptopénzek saját jogon is ügyesen haladnak a mainstream felé, ám ha ezzel a lépéssel sikerül elmosni a határvonalakat, az jelentősen felgyorsíthatja a fejlődést.

A Binance hegemóniája

A Binace már így is az egyik, ha nem A legfontosabb szereplő ezen a piacon, ha ez az új szolgáltatás sikeressé válik, sikerül számos “hagyományos” kereskedőt magukhoz vonzaniuk, azzal nem csupán a kriptopénzek piacán, de még a klasszikus részvénypiacon is fontos játékossá fejlődhetnek, meglovagolva a kriptopénzek felfutásából épülő hype-ot. Mondanunk sem kell, hogy ha ez sikerül, akkor a kripto-piacon végérvényesen bebetonozzák a trónjukat, ezzel egyben felvetve a túlzott centralizáció kérdéskörét a decentralizációt zászlaján hordozó piacon.

Friss tőke

A piac egésze szempontjából talán ez a legfontosabb, ha sikerül az új szolgáltatással vonzóvá tenni a kriptopénzek piacát, majd elérni, hogy a hagyományos papírokkal kereskedők kipróbálják a kriptopénz-kereskedést is, az jelentős mennyiségű friss tőkét is hozhat a piacra. Ezzel értelemszerűen mindannyian jól járunk, bárhol járunk is majd a bitcoin ciklusában, amikor -és ha- ez bekövetkezik.

PR

Végül, de még véletlenül sem utolsó sorban az első pontban említett marketingen túl a külvilág, a kereskedéssel egyáltalán nem foglalkozók, a média, a poltika szemében is változhat a kriptopénzek megítélése, ha sikerül ezzel elmosni a határvonalakat. Ha sikerül elérni, hogy valóban egymás mellett szerepeljenek olyan nevek, mint például a Nestlé és a litecoin, akkor mindenki másképp tekint majd erre a piacra.

Mindez persze egyelőre csupán feltételezés, ráadásul ahogy említettük, a Binance nem az egyedüli ezen az új részpiacon, meglátjuk, hogy mi lesz ebből. Addig is ha szeretnél kriptopénzeket vásárolni, mi természetesen a Binance használatát javasoljuk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img