Chia Network: környezetbarát Bitcoin a BitTorrent alapítójától

spot_img

Hétfőn elindult a zöld Bitcoinnak is nevezett Chia Network, amit a BitTorrent alapítója, Bram Cohen hozott létre.

A magát környezetbarát kriptovalutaként definiáló projekt egy új konszenzus mechanizmusra, a Proof of Space and Time-ra épül. Míg a legnépszerűbb kripto hálózatok működéséhez általában korszerű és nagy erőforrás igénnyel rendelkező számítógépekre van szükség, a Chia a kevesebb árammal is beérő és olcsóbb háttértárakra épít.

A Chia bányászata az adatok folyamatos írásán és olvasásán alapul, vagyis elsősorban a nagyobb, strapabíróbb és gyorsabb, de nem SSD tárhelyeket részesíti előnyben. Aki hajlandó részt venni a folyamatban és felajánlja a saját tároló kapacitásának egy részét, az XCH tokeneket kaphat cserébe. Azzal, hogy a Chia működése nem igényel modern, drága és nagy energia igénnyel rendelkező számítógépeket, alapítója szerint forradalmasítani fogja az egész iparágat, mert fenntartható és valóban decentralizált működést tesz lehetővé.

Hogy a valóságban ez mennyire lesz életképes elképzelés, az egyelőre még a jövő zenéje. Kínában az elmúlt hetekben gyakorlatilag minden hagyományos HDD és szerverekbe szánt SSD elfogyott a boltok polcairól, miután a Chia iránt érdeklődő bányászok gigászi felvásárlásokba kezdtek. Ha az új kriptovaluta nemzetközi viszonylatban is sikeresnek bizonyul, a videókártyák után újabb harder komponens válhat globális hiánycikké. (Az első ezzel kapcsolatos beszámolók alapján az XCH bányászatának belépő szintje 10 TB szabad tárhely és 4GB RAM.)

A Chia hálózat 21 millió előbányászott coinnal kezdte meg a működését, ami a tervek szerint 21 év alatt fog majd megduplázódni, de ennek eloszlása nem lesz egyenletes, mert a fennmaradó coinok többségét az első 6 év során lehet majd kitermelni. Az előbányászott coinokkal a hálózat fejlődését kívánják elősegíteni, aminek részeként a Chia egy hagyományos tőzsdéken is kereskedett céggé válhat. A Chia-t a nagyobb kripto tőzsdék közül elsőként az OKEx vette fel a kínálatába, értéke jelenleg 600 – 700 dollár között mozog.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img