Megszólalt a SEC új igazgatója kripto ügyben: erősebben kéne szabályozni a kriptotőzsdéket

spot_img

Az Egyesült Államok tőzsdefelügyeleténk új igazgatója, Gary Gensler végre megszólalt kriptopénz ügyben. A Képviselőházban, a Pénzügyi Szolgáltatások Bizottságában fejtette ki nézeteit arra vonatkozóan, hogy mivel lehetne kifehéríteni a kriptopénzek világát.

A bizottság azért ült össze, hogy a januári GameStop ügy tanulságait levonja, de csakhamar szóba kerültek a kriptopénzek is. Az egyik republikánus képviselő kérdésére Gensler kifejtette, hogy

“El kell döntenünk, hogyan tudunk jobb védelmet biztosítani a befektetőknek a kriptopénz tőzsdéken. Ezeknek a tőzsdéknek nincs meg a szilárd szabályozási keretük; sem nálunk a SEC-nél, sem a CFTC-nél. A szabályozás a kriptopénz tőzsdék felé is nagyobb befektetői bizalommal járna. Jelenleg ezen a piacon nincs egy szabályozó szervezet sem, valójában semmilyen biztosíték nem létezik a csalások és a manipulációk ellen.”

Gary Gensler nagyon jól ismeri a kriptopénzek világát. Ő úgy került a SEC élére, hogy előtte évekig egy Bitcoinról és blokkláncról szóló kurzust vezetett az MIT-n. Róla bővebben itt írtunk:

Eldőlt: egy blokklánc szakértő a tőzsdefelügyelet új elnöke

A kriptopénz tőzsdék szabályozása nem épp új téma az Egyesült Államokban. Amíg a kriptopénz befektetők egy csoportjának pont a szabályozatlanság érzete adja a szektor vonzerejét, addig a másik csoport szerint a szabályozatlanság miatt kevesebb befektetőt és tőkét tud elérni a kriptopénz ipar.

Bizonytalan a helyzet abban a tekintetben is, hogy az egyes kriptopénzek jogilag milyen kategóriákba férnek. A CFTC a Bitcoint és az Ethereumot árunak tekinti és ez alapján a derivatív piacot saját szabályozása alá vonta. A legtöbb ERC-20 token viszont inkább értékpapírra hasonlít, de rengeteg a kivétel. Azok szabályozása pedig a SEC hatásköre, ők az EOS és az XRP ellen is harcba szálltak. A Kongresszus első olvasatán áprilisban már átment egy törvényjavaslat, “Az innovációk előtt álló akadályok eltörléséről” névvel. A fenti problémákat ez a törvénycsomag igyekszik orvosolni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img