Internet Computer (ICP): decentralizált internet mindenkinek

spot_img

A kriptopénzek rangsorának ötödik helyén debütált a legújabb okos szerződés platform, az Internet Computer. A Dfinity Alapítvány által létrehozott ICP fejlesztése 2016-ban vette kezdetét és a token a tegnapi indulását követően gyorsan fel is került a legnagyobb tőzsdei oldalak, például a Coinbase és a Binance kínálatába.

Az Internet Computer célja, hogy minden tradicionális IT szolgáltatást elérhetővé tegyen egy olyan okos szerződéseken alapuló decentralizált rendszeren keresztül, ami vetekszik a felhőszolgáltatások hatékonyságával és gyorsaságával. A Dfinity vezetője szerint a jelenleg működő decentralizált szolgáltatások többsége valójában nem is az, mert az Amazon, a Microsoft, vagy éppen a Google szervereire épül a működésük.

“Az emberek weboldalakat használnak, amik kapcsolatban vannak egy blokklánccal. Az ICP közvetlenül a blokklánchoz biztosít hozzáférést. Az Ethereum olyan irányba halad, hogy a már létező nagy tech cégek infrastruktúrájára építi fel a saját jövőjét. Mi egy teljesen más utat szeretnénk bejárni.”

Amikor tavaly novemberben leállt az Ethereum egyik legfőbb kiszolgálója, több tőzsdén is leálltak a be- és kifizetések és a decentralizált pénzügyi appok működésében is fennakadások léptek fel. A Dfinity szerint ők úgy alakították ki a saját rendszerüket, hogy akár üzemzavar, akár direkt (pl.: kormányzati) beavatkozás okozza egy fontos csomópont leállását, a hálózat továbbra is teljes egészében hozzáférhető és működőképes maradjon.

Az Internet Computer indulásakor már több kísérleti app is elérhetővé vált rajta, például a CanCan (decentralizált TikTok), az OpenChat (WeChat), a LinkedUp (LinkedIn), az Enso Finance (dex), vagy éppen a Distrikt (közösségi oldal). Ezekből már jól látható, hogy míg az Ethereumra fejlesztő csapatok főleg a pénzügyi alkalmazásokra és NFT-kre fókuszálnak, az ICP a tradicionálisabb webes alkalmazások irányába tenne lépéseket.

“Az Internet Computer az első olyan blokklánc, ami olyan gyors működést tesz lehetővé, amit internetezés közben is megszoktak a felhasználók. A rendszer 100%-osan működőképes, így bárki előtt nyitott a lehetőség, hogy létrehozza rajta a következő mega milliárd dolláros szolgáltatását.”

Az ICP token alapvetően két fő célt hivatott betölteni, egyrészt ebben lesz kifejezve a blokkláncon futó alkalmazások használatának díja, másrészt szavazati jogot is biztosít a hálózat életét befolyásoló döntések meghozatala során.

A Dfinity szerint a technológia jövője a teljesen nyitott és szabad internetben rejlik, ami nem függ a különböző harmadik felek által másokra kényszerített szabályoktól. Hogy a világ mennyire lesz vevő erre vízióra és megérte-e az Internet Computer kifejlesztésére fordított 160 millió dolláros befektetés, az a következő évek során fog kiderülni.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img