Stabilcoinná szelidül a Facebook kripto-álma

spot_img

2019-ben jelentek meg az első hírek a Facebook kripto-terveiről, akkor még Libra néven indult volna neki a világnak a vezető közösségi média platform saját kriptopénze. Ám irtózatos politikai össztűz zúdult rájuk számos orszgából, ráadásul a belső problémák is csak sokasodtak. Lemondások, átnevezések, összeveszések, partnerek kilépései és egyebek, kissé elátkozottnak tűnt a projekt már a kezdetektől. Most kiderült, hogy elindulnak, ám az egészből egy szerény stabilcoin projekt lesz csupán.

Arra a kérdés, hogy lesz-e a Facebooknak saját kriptopénze, a válasz az, hogy igen, lesz. Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy ez egyet jelent azzal, hogy több milliárd ember, vagyis a szolgáltatás felhasználói azonnal beleöntik megtakarításaikat a kriptopénzekbe, jobb, ha visszafogjuk a fantáziánkat.

A friss bejelentésből kiderül, hogy egy stabilcoint indítanak, dollárhoz kötött eszközről van szó, de még ezt sem ők maguk fejelsztik, hanem beállnak egy Silvergate Bank nevű szervezet mögé, ami már több kriptopénz projektben is részt vett.

Tehát a Libra névre keresztelt óriási kripto projektből lett először egy Diem néven ismert szervezet a Facebookon belül, ez már eleve jóval szerényebb tervekkel, egy meghatározó coin helyett kriptopénz vásárlási lehetőségekkel, stabilcoinokkal indult volna. Majd most második lépésben kiderült, hogy támogatnak egy USD-hez kötött stabilcoint, ennyi, és nem több lesz a munka lényege.

Tehát a Silvergate lesz a kibocsájtó, így az a kérdés is felmerül, hogy tulajdonképpen miért is lesz ez “Facebook coin”. Nem lesz “Facebook coin” ez a projekt, még véletlenül sem. Talán máskor, talán más, talán máshogy, de hogy hogyan, és mi, legfőképp mikor, az most nem derült ki.

Persze 2019 óta nagyot változott a világ, akkoriban még messiásként vártuk Zuckerberget, azóta azonban megjelent a Tesla, aki ma ugyan pont bedöntötte a piacot, ám mégis fontos a jelenlétük. Ráadásul kezdünk a mainstream részévé válni, a százezer dolláros árfolyam pedig látótávolságba került. Mármint azoknak, akiknek nagyon jó a szemük.

Szóval már nem is olyan biztos, hogy kell nekünk a Facebook, kétségtelen, hogy nélküle is boldogul ez a piac. Ha pedig mégis lesz egyszer egy komolyabb kripto-projekjük, azt szeretettel várjuk majd. Addig itt van nekünk Elon Musk, aki kénye-kedve szerint rángathatja az árfolyamot. Ameddig túl nem növünk rajta is. Ha most szeretnél kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img