A Bitcoin bányászat nyolcszor több áramot fogyaszt, mint a Google és a Facebook együttvéve

spot_img

Az vitathatatlan tény, hogy az elmúlt időszakban egyre népszerűbbé vált a bitcoin. Azonban a népszerűségnek árnyoldala is van. Régóta foglalkoztatja az embereket, hogy vajon mennyi áramot fogyaszthat a kriptovaluta bányászata, és az mennyire környezetszennyező.

A Finbold által megszerzett adatok azt mutatják, hogy a bitcoin bányászat becsült éves fogyasztása, amely 2021. május 5-én 143 TWh volt, legalább nyolcszor nagyobb, mint a Facebook és a Google együttes 17 TWh-s fogyasztása. A közösségi hálózat fogyasztása 12 TWh, míg a Google éves energiafelhasználása 5 TWh.

Az egyes országok éves villamosenergia-fogyasztását összehasonlítva, a bitcoin legalább 45-szörösen elmarad Kína 6453 TWh-jától, és 27-szeresen az Egyesült Államok 3990 TWh-jától. A bitcoin bányászat energiafogyasztása emellett, a világ adatközpontjai által felhasznált energia mintegy 69%-át teszi ki.

(forrás: finbold.com)

Miért vitatott a bitcoin áramfogyasztása 

A bitcoin bányászat áramfogyasztási vitája évek óta tart, különösen akkor újul fel, amikor az árfolyam emelkedik. Jelenleg a BTC bikás trendben van, a piaci kapitalizációja pedig meghaladja az 1 billió dolláros határt. A bitcoin értékének ugrásszerű növekedése, az elmúlt év végén újra fellobbantotta a fenntarthatósági vitát. A vita arról szól, hogy mennyi energiára van szükség a bitcoin hálózatának fenntartásához.

A bitcoin energiafogyasztása általában a fiatban kifejezett értékének ugrásszerű növekedésével korrelál. Az eszköz bányászata jövedelmezőbbé válik, mert egyre többen adnak el és vesznek kriptót, hogy kihasználják a magas árfolyam mozgást. Ugyanakkor a megnövekedett számú tranzakciók feldolgozása is több bányászt igényel.

A Google és a Facebook esetében az energiafogyasztásukra vonatkozó számok továbbra is viszonylag alacsonyak. Az energiafelhasználás azonban az előrejelzések szerint tovább fog csökkenni. A Google például arra törekszik, hogy minden egyes adatközpontot megújuló energiahálózattal lásson el. Ugyanígy tesz a Facebook is, amely vállalta, hogy 2019-től globális működése során 100%-ban megújuló energiára áll át. A vállalat energiaellátásának 86%-a már most is megújuló energiaforrások segítségével történik

Általánosságban elmondható, hogy a technológiai vállalatok áramfogyasztása az előrejelzések szerint növekedni fog a növekvő internetes forgalom és adatforgalom miatt. Ezek a vállalatok azonban a zöld energiára való átállással ellensúlyozzák a megnövekedett áramfogyasztásukat.

A megújuló energiára való áttérés valószínűleg fenntarthatóvá tenné a BTC-t is

A bitcoin pártiak úgy vélik, hogy a megújuló energiaforrások megjelenésével a BTC is zöldebbé válhatna. Egyetértés van abban, hogy a bitcoinnak és az egész kriptoszférának törekednie kell arra, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat.

Mivel a bitcoin a mainstream felé halad, egyre több a kriptó barát kormány, amelyek valószínűleg támogatni fogják az ágazatot azzal, hogy lehetővé teszik bányász cégek telepítését nagyobb elektromos áramot termelő művek mellé, különösen a megújuló villamos energiát termelő telepek közelébe.

Úgy tűnik, hogy ez a modell már működik Kínában, ahol nagy bányászati létesítményeket hoztak létre olcsó és felesleges energiával rendelkező régiókban. A bitcoin fenntarthatóságáról szóló vita azonban nem biztos, hogy egyhamar lecsillapodik, mivel az eszköz értéke az előrejelzések szerint tovább fog emelkedni, így a kritikusok valószínűleg a bitcoin bányászat energiafogyasztására fognak továbbra is összpontosítani.

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

Országnyi energiát használ, mégis megéri. Mi az?

Nem biztos, hogy a bányászat erőforrásigénye súlyosan környezetszennyező?

Ha bitcont szeretnél vásárolni a Binance-t ajánljuk. Ha bitcoinhoz kapcsolódó információkat, kereskedési tippeket keresel, a discord csatornánkon megtalálod!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img