Ray Dalio: inkább a bitcoin, mint az államkötvény

spot_img

Van néhány bitcoinom. Egy inflációs környezetben inkább fektetnék ebbe, mint államkötvénybemondta Ray Dalio, a Coindesk hétfőn kezdődő online kriptovaluta konferenciáján.

Ray Dalio egyike a világ legjobbnak tartott befektetőinek. Karrierjét az egyetem elvégzése után a New York-i értéktőzsdén kezdte, majd 1975-ben néhány barátjával együtt létrehozta saját befektetési alapját, a Bridgewater Associates-t. Habár vállalkozásuk elsőre kudarcba fulladt, pár évvel később újra próbálkoztak. Az eredmény a világ egyik legjobb teljesítményt nyújtó pénzügyi alapja lett, ami közel 30 éven át, évente átlagosan 11%-os megtérülést ért el, szemben az amerikai részvénypiac (SP500) 7% körüli hozamaival.

Az alap sokféle befektetési stratégiát kínál ügyfeleinek. Az egyik legismertebb ezek közül a Pure Alpha, ami sokkal kisebb ingadozás mellett kínál hasonló megtérülést, mint a részvénypiacok. A Bridgewater részben ennek a stabilitásnak köszönheti, hogy számos nagyvállalat, kormányzati szerv és nyugdíjalap bízta meg őket a befektetéseik kezelésével. A cég jelenleg mintegy 140 milliárd dollár értékű vagyont felügyel.

Az alapot felügyelő és a világ 79. leggazdagabb emberének számító Ray Dalio szerint az amerikai dollár rövid időn belül elveszítheti vezető tartalékvaluta szerepét, ha az ország tovább folytatja a végeláthatatlannak tűnő pénznyomtatást és költekezést.

Az amerikai jegybank által forgalomba hozott pénz mennyisége

Habár Dalio az elmúlt években több alkalommal is kritizálta a bitcoint, egy januári elemzésében már arról írt, hogy mégis elképzelhetőnek tart egy olyan jövőt, ahol az a magas inflációs kilátások miatt keresett befektetési eszközzé válhat.

Dalio szerint a bitcoinban rejlő legnagyobb veszély az lehet, ha sikeres lesz. Úgy véli, hogy a kriptopénz most még úgy általánosságban nem sok vizet zavar, de ha a befektetők tömegesen kezdenék el a BTC-t előnyben részesíteni az állampapírokkal szemben, akkor az ezeket kibocsátó országok fenyegetésként értékelhetnék a létezését és megpróbálhatnának fellépni ellene. Szerinte ennek egy lehetséges formája az lehetne, ha az államok valamilyen formában ismét elkezdenék helyzetbe hozni az aranyat, amiből már egyébként is sokat birtokolnak. Ezt komoly próbatétel lenne a bitcoin számára, ahol “a túlélésért kellene megküzdenie.”

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img