Egy bennfentes elmesélte, hogy milyen módszerrel manipulálták a bitcoin árfolyamát

spot_img

Tegnap egy érdekes közösségi médiás bejegyzés jelent meg arról, hogy miként lehet mesterséges félelemkeltéssel a múlt héten tapasztaltakhoz hasonló zuhanásba taszítani a piacot. Habár a forrás névtelen, az amit állít összhangban van azzal, amit már régóta tudni lehet a gazdasági média működéséről.

A történetet megosztó illető szerint ma már rendkívült kiterjedté vált azoknak a szolgáltatásoknak a köre, amikhez hozzáférhet egy vagyonosabb befektető. Egy őket kiszolgáló cégnél a vásárlással, eladással, tárolással, jogi- és adótanácsadással, vagy éppen egyedi fejlesztést igénylő megoldásokkal kapcsolatos megkeresések mindennapos dolognak számítanak. Ám vannak olyan ügyfelek is, akik ennél többre vágynak.

“Érdeklődünk a bitcoin iránt. Szeretnénk befektetni, de sajnos kicsit későn kapcsoltunk és lemaradtunk a jó beszállási árról. Mit lehetne tenni?”

Elsőre talán azt hihetnénk, hogy egy ilyen megkereséssel elhajtják az embert a fenébe, de az általunk idézett forrás szerint ma már az ilyen jellegű megbízások teljesítésének is megvan a módja. Azt is elárulta, hogy a cégnél ahol dolgozott hogyan csinálják.

Az első lépés az alapozás. Szinte mindig lehet találni egy olyan témát, amire fel lehet építeni egy félelem kampányt. Sőt egyszerre akár többet is. Ha ezeket sikerült kiválasztani, akkor néhány kisebb kriptós oldalon meg lehet jelentetni olyan fizetett cikkeket, amiket a kívánt mondanivalót szem előtt tartva készítettek el. Ezeket anyagokat ezen a ponton még egyáltalán nem kezdik el promótálni, nem osztják meg a közösségi oldalakon sem. A céljuk az, hogy a háttérben ott legyenek mint forrás cikkek, amire később majd mások hivatkozhatnak.

A második lépés, hogy a szervezők megkeresnek néhány riportert, akik vagy egy kriptós híroldalnál dolgoznak, vagy egy kapcsolódó rovatot vezetnek egy nagyobb médiumnál és felhívják a figyelmüket a kisebb oldalakon előzetesen megjelentetett “Breaking News”-ra. Ezek az újságírók szinte mindig ki vannak éhezve a friss tartalmakra, illetve sokan közülük még bónuszt is kapnak azért, ha kiemelkedően nagy olvasottságot elérő anyagokat publikálnak. A kripto jelenleg egyébként is sok olvasót érdekel, így ha a szerzők egy kicsit még rá is játszanak a dologra és például egy dramatizáltabb címmel teszik közzé az általuk újraírt anyagot, akkor szinte biztosak lehetnek abban, hogy elérik a kívánt hatást.

Ha ez az út esetleg nem járható, még mindig ott van a fizetett PR anyagok lehetősége, amiknek a megjelentetésére a legtöbb oldal lehetőséget biztosít. Így vagy úgy, de a megfelelő narratívát alátámasztó hírek kikerülnek a legolvasottabb híroldalakra.

A forrás szerint amikor még ezzel foglalkozott, ezek voltak egy fizetett cikk közzétételének díjai

A kiválasztott hír tehát így vagy úgy, de rövid időn belül terjedni kezd, amivel egy időben megkezdődik a piaci manipuláció. Ha a Reuters, vagy a Bloomberg mondjuk délután 4-kor teszi ki a megbeszélt/megrendelt anyagot, akkor a szervezők pontosan ebben a pillanatban végrehajtanak egy több tőzsdén keresztül összehangolt eladási megbízást. Ez önmagában nem lenne elég ahhoz, hogy több tíz százalékkal elmozdítsa és lent is tartsa az árfolyamot, de arra igen, hogy felkeltse az emberek figyelmét.

Sokan ránéznek a grafikonra, látják hogy hirtelen esni kezd az árfolyam, ezért felmennek a kedvenc hír és közösségi oldalaikra, hogy megtudják mi történt. A gondosan előkészített ”magyarázat” már kint van minden nagyobb híroldalon, így a legtöbben elhiszik az ebben leírtakat és hogy ez állhat az esés hátterében. Ahogy a hír terjedni kezd, az egyre több kommentet és megosztást generál. Erre felfigyelnek azok az algoritmusok, amik a nagyobb tételben kereskedő szervezetek munkáját segítik. Ha ezek azt érzékelik, hogy hirtelen megnövekedett az olyan bejegyzések száma, amelyekben a ‘bitcoin’ szó mellett megjelennek mondjuk a ‘hack’, a ‘ban’, vagy ehhez hasonló kulcsszavak, akkor arra következtetnek, hogy valószínűleg valami rossz dolog történt a piacon, ezért ők is eladásba kezdenek.

Ha minderre egy kritikus árfolyamszint környékén kerül sor, akkor ezek szépen elkezdik kiütögetni a stop-lossokat, amik további esést idéznek elő. Ilyenkor sok hétköznapi befektető is pánikba eshet, akik szintén rányomnak a sell gombra. Ez az a pont, ahol az esemény végül azzá az önmagát gerjesztő pánikhullámmá vállhat, ami a szervezők célja volt. A kivitelezés különösen egyszerűvé válhat akkor, ha a piaci szereplők egyébként túl magabiztosak voltak és sok tőkeáttételes long ügylettel rendelkeztek. Ilyenkor egy-egy stop-loss szinten tényleg tömeges likvidációra kerülhet sor, ami sokszorosára fokozhatja a hatást.

Hogy mindez egy összeesküvés elmélet-e vagy sem, arról megoszlanak a vélemények, viszont egy néhány évvel ezelőtt napvilágot látott történet szerint, a vezető híroldalak dolgozói tényleg érdekeltek lehetnek az ehhez hasonló események megszervezésében. Mint kiderült, a pénzügyi élet talán legfontosabb információforrásának tekintett Bloomberg-nél az újságírók bónuszt kapnak azért, ha olyan cikkeket tesznek közzé, amik “elmozdítják a piacokat”. Ez sokak szerint arra ösztönözheti az itt dolgozókat, hogy a saját anyagi érdekeiket helyezzék előtérbe a cikkeik megírásánál, még akkor is, ha ezzel másoknak tudatosan veszteségeket okoznak.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img