SpaceChain: blokklánc már az űrben is

spot_img

Hiába, ha egy technológia sikeressé válik, akkor a mai világban már szó szerint határ a csillagos ég. Pontosan ez történik most a blokklánccal, egy Ethereum alapú projektről van szó, a SpaceChain hamarosan föld körüli pályára áll. Pontosabban a csomópontjai.

A szingapúri cég már júniusban fellövi a SpaceX segítségével első csomópontjait, a technonológia decentralizált szatelit infrastruktúra névre hallgat. Az űripari cég, és az Ethereum mellett van még egy szereplő, a Nexus, akik különböző digitális eszközök menedzsmentjével foglalkozik. Nekik szól a telepítendő rendszer, aminek kulcs elemét jelentik az űrbe lőtt node-ok.

Június harmadikán lesz az első kilövés, majd a hónap végén, huszonnegydikén a második. A második misszió során már nem a Nexus, hanem egy kriptopénztőzsde, a Biteeu lesz a megbízó, számukra kerül ki a világűrbe egy csomópont. Az azonban, hogy pontosan milyen előnyei vannak annak, ha egy-egy node nem a Földön, hanem a körül található nem derült ki.

Persze az kétségtelen, hogy minél több csomópont áll rendelkezésre egy blokklánc-rendszerben, vagy bármilyen hálózatban, annál nagyobb mértékű a decentralizáció, vagyis annál biztonságosabb a rendszer. Az úgynevezett single point of failure, vagyis az egy ponton bekövetkezett, vagy potenciálisan bekövetkező hiba annál kevésbé fenyegeti a rendszer egészét, minél több a szereplő, vagyis csomópont.

De visszatérve a SpaceChain terveire, egy Divine nevű közösségi projektet is támogatnak, az “I AM PART OF” globális jótékonysági projekt keretében a Koránból fognak részleteket közvetíteni a Földre a csomópontról. Ez ismét olyasmi, ami szép és jó, a vallás követőinek minden bizonnyal kedves, ám a technológiai újítás kevésbé rajzolódik ki belőle.

Ennek ellenére mindenképp izgalmas a jelenség, várhatóan egyre több hasonló kezdeményezés lesz a jövőben. Ahogy az űrbéli jelenlétünk egyre általánosabbá válik, úgy jelenik majd meg egyre gyakrabban a blokklánc technológia is a különnböző projektekben. Ha most szeretnél kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img