Metaverse és NFT-k

spot_img

A metaverse és NFT-k

Amennyiben olvastad előző cikkement a play to earn játékokról, joggal merülhetett fel a kérdés, hogy pontosan milyen is az a jövő ami felé tartunk, ha már a kriptovaluták terjedésével és a blockchain fejlődésével tulajdonképpen új munkák is létrejönnek – olyanok amikre eddig nem is gondoltunk.
Ez természetesen nem újdonság, hiszen 20-30 évvel ezelőtt ki gondolta volna, hogy videoblogokból, bloggerkedésből vagy akár influenszerként meg lehet majd élni? Ebből is látszik a technológiai fejlődés milyen fontos kultúrális változásokat hordoz magában.

A kripto világ egyik legérdekesebb hozadéka – elsősorban a gamingben – az NFT-k mellett pedig a metaverse, pontosabban annak előtérbe kerülése.

A metaverse térképe

Mi is az a metaverse?

Ha valamennyire már tájékozódtál az NFT-k világában, a metaverse kifejezéssel biztosan találkoztál már. A kifejezés a “meta”, ami angolul legjobban a “beyond” szónak feleltethető meg, valamint a “verse” – “universe” visszaalakított változata – szavak összetételéből áll, magyarul metaverzumként is használható.

A metaverse tulajdonképpen egy kollektív, virtuális tér, amit a valóság és digitális valóság összesítéseként képzelünk el. Sokan kizárólag a virtuális valóságra gondolnak elsősorban, azonban a metaverse-t valójában az internet, kiterjesztett valóság és virtuális valóság kombinációjaként kell elképzelni – ezért is sokaknak az internet új verzióját jelenti.

A Tron az egyik legjellemzőbb mintája a metaverse-nek

Jelenleg a metaverse legismertebb képviselői a Unity, Epic Games és Roblox, ők mind a virtuális világ építésében jeleskednek. Kripto oldalról pedig a Decentraland és Sandbox, viszont az egyre inkább erősödő DAO-k (Decentralized Autonomous Organization) is fontos szerepet játszanak majd a metaverse jövőjében.

Metaverse komponensek: NFT

Szóval, adott egy hatalmas virtuális világ, amit emberek népesítenek be, virtuális avatarjaikkal. Ezen a szinten máris belépnek az NFT-k a képbe, hiszen az összes ruha, eszköz amit az avatarok használnak már mint NFT kerülnek forgalomba, attól függetlenül, hogy éppen a Decentraland vagy a Sandbox világához csatlakoztál éppen. Ez azért is fontos, mert így az egyes tárgyak hordozhatóak lesznek a világokon keresztül, így mindig ugyanúgy reprezentál az avatarod bárhova is mész.

Az avatar elkészítése után pedig kezdheted is felfedezni a világot! Bejárhatod a teljesen mások által épített városokat, az egyes kerületekben belátogathatsz múzeumokba, ahol NFT kiállításokat tekinthetsz meg vagy akár rendezvényeken is részt vehetsz társaiddal együtt. A Decentralandben különösen sok rendezvényt tartanak NFT témában, oda érdemes csatlakozni.

Ha pedig saját magatok is építkezésen töritek a fejeteket, tudtok is virtuális ingatlant vásárolni, ezek szintén NFT-k, tehát amit vásárolsz az csak a tiéd, regisztrálva a blockchain-en. Ez a virtuális ingatlankereskedelem egyébként egyre virágzóbb üzlet, ha mélyebben utánanéznél, ezt a cikket ajánlom:

Decentraland esetén a marketplace-en tudtok vásárolni ingatlant, Sandbox esetén pedig LAND tokeneket tudtok vásárolni amik az ingatlant reprezentálják. A LAND sale-nek a Sandbox oldalán már vége van, viszont Opensea-n bármikor tudtok vásárolni, ha bele szeretnétek vágni.

Az eredménye a metaverse kalandjaidnak tehát az lehet, hogy van egy saját digitális ingatlanod, amit tovább is adhatsz akár, illetve az összes tárgy, eszköz amit avatarodnak vettél az mind a te tulajdonod és azt teszel velük amit szeretnél, többek között más játékokba is viheted őket.
Ezeket eddig egy játékban sem tudtad megtenni, érezhető a változás szele amit a kripto hozott az in-game tárgyak világába. Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa.

Megmarad a metaverse, vagy csak átmeneti időszakról beszélünk?

A metaverse azért is jöhet létre, mivel mi emberek a virtuális világot egyre jobban azonosítjuk a fizikai valósággal, sőt jelenleg is mindannyian rendelkezünk a digitális élet egy fajtájával, különböző digitális fiókjaink formájában. Ezeket használjuk kapcsolattartásra, kommentelésre és internetes interakcióinkhoz.
Tulajdonképpen ezt fejleszti tovább a metaverse koncepciója, egyre több eszköz áll rendelkezésünkre, hogy digitális javakkal, tulajdonokkal rendelkezzünk és hozzunk létre saját világokat akár.

Emellett, 9 megatrend az, ami jelenleg megfigyelhető és támogatja a metaverse további épülését:

Ha érdekesnek találod a metaverse-t, javaslom kezdésnek egy fiók létrehozását vagy Decentraland-on vagy Sandbox-on, illetve a következő platformok egyikén:

Decentraland
Desktop Website: ​https://decentraland.org/

CryptoVoxels
Desktop, Mobile Website and VR: https://www.cryptovoxels.com/

Somnium Space
Full version: Desktop Client and High end device VR headset.
​https://somniumspace.com/

The Sandbox
https://www.sandbox.game/en/

Ha pedig úgy gondolod, hogy a metaverseben hatalmas potenciál van és mint befektető érdekel a dolog, nézz utána a fent említett coinoknak, esetleg OpenSea-n adj hozzá pár virtuális ingatlant a portfóliódhoz.

Amennyiben megtetszett a cikkem és kedvet kaptál még többet megtudni a metaverse-ről, Discrodon bármikor elérsz.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img