Coinbase vs. Binance – Minden idők legnagyobb versenye!

spot_img

Kétségtelen, hogy a Binance és a Coinbase egyaránt uralja a kriptopiacot, nem csak Európában, hanem a tengerentúlon is. Ahhoz, hogy kiderítsük, vajon melyik kereskedési platform tart előrébb, olyan fontos szempontokat fogunk megnézni, mint a kereskedési volumen, a felhasználók, a bevétel és a vállalat mérete. Kezdjünk is bele!

Kereskedési volumen

Ha egy tőzsdéről van szó a likviditás a minden. Ez tartja életben, ebből lesz többek közt bevétele, mindemellett megmutatja, hogy mennyire népszerű egy adott kereskedési platform. Májusban a Coinbase Pro Exchange-en a Coinbase összes kereskedési párján a 24 órás kereskedési volumen közel 9 milliárd dollár. A tőzsde kereskedési volumene jelentősen nőtt az elmúlt évekhez képest. Ez a tendencia elsősorban az agresszív tőzsdei stratégiájának is köszönhető. A manapság igen népszerű decentralizált tőzsdék elviszik a likviditást a központosított tőzsdékről. A Coinbase viszont bevállalta, hogy elkezdett minden eddiginél több DeFi tokent listázni, növelve ezzel kereskedési forgalmát.

link

A CoinGecko piaci adatai azt mutatják, hogy a Binance vezeti a versenyt az azonnali kereskedési piacokon, több mint 43 milliárd dolláros 24 órás kereskedési volumennel. A Coinbase-hez hasonlóan a Binance is agresszív tőzsdei stratégiát alkalmaz, hogy több felhasználót vonzzon be. A Binance az abszolút győztes, ha a kereskedési volumenről van szó. Egyetlen más tőzsde sem tudja felvenni a versenyt likviditásukkal.

link

Felhasználók

Minden képzettségi szinttel és háttérrel rendelkező felhasználó megtalálhatja a maga számítását mindkét oldalon. A kezdő kereskedőtől kezdve a intézményi befektetőkig bárki kereskedhet ezeken a tőzsdéken anélkül, hogy bármilyen értelemben akadályoztatva lenne. A közösség mérete nagyjából képet adhat arról, hogy mennyire népszerűek ezek a tőzsdék. Ezt a mérőszámot a rendszeres kereskedők regisztrációinak száma adja. A hivatalos honlapjuk szerint a Coinbase több mint 43 millió felhasználónak és 7000 intézménynek nyújtja szolgáltatásait. A tőzsde arról számolt be korábban, hogy 2020 októberében még csak 30 millió felhasználója volt. A Binance valós felhasználóinak számát viszont nem találjuk. Egyetlen hivatalos statisztika sem hozza nyilvánosságra a Binance regisztrált kereskedő közösségének méretét, így csak becsülni lehet.

Bevétel

A kriptopénz kereskedés növekedését egyetlen más piac sem tudja jelenleg megközelíteni. A digitális eszközök egyre elterjedtebbek, és így a tőzsdék népszerűsége is egyre nagyobb teret hódít. A Coinbase nemrég tette közzé elmúlt években elért bevételeinek eredményét. A vállalat 2020-ban több mint 1 milliárd dollárt termelt, míg a 2019-es évben a tőzsde mindössze 483 milliót keresett. Ha a “bika futam” folytatódik, a Coinbase idén újabb rekordévet zárhat.

100 milliárd dollárra tartják, de vajon túlértékelt-e a Coinbase?

A Binance pénzügyeiről nincsenek konkrét adatok. A tőzsde vezérigazgatója, Changpeng Zhao azonban egy interjúban a Bloombergnek azt mondta, hogy 800 millió és 1 milliárd dollár közötti éves bevétele volt tavalya Binance-nak. A Coinbase-hez hasonlóan a Binance bevételei is megduplázódhatnak idén. Biztosan tudjuk, hogy a Coinbase 1 milliárd dolláros éves bevétele helyes, mivel a vállalat jelentette a SEC felé is. A Binance azonban nem szolgál nekünk konkrét adatokkal vagy jelentésekkel, csak durva becsléssel tudunk ismét szolgálni a közelmúltbeli nyilatkozatok alapján.

Cégméret

Az alkalmazottak teszik naggyá a vállalatot. Bár a Binance és a Coinbase valószínűleg eltérő stílusú, de mindkettőjüknél világklasszis mérnököket, üzletembereket és vezetőket alkalmaznak. A Coinbase arról számol be, hogy 1249 alkalmazottja van jelenleg, 2016-ban pedig még csak 117 alkalmazottat foglalkoztatott.

A Binance egy új vállalat a kriptoiparban, különösen a Coinbase-hez képest. Szintén becsült adatok, pletykák vannak a Binance-nél alkalmazottak terén is, miszerint 2021. februárjában több mint 1427 munkavállalója volt. A Binance székhelye nem egyetlen országban található. Irodáik vannak a világ több mint 10 különböző helyszínén, főként Londonban, Párizsban, Szingapúrban, Kaliforniában, Újdelhiben, Máltán.

Konklúzió

A Binance és a Coinbase egyaránt hatalmas tőzsdék. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a Binance sokkal nagyobb vonzerővel bír a lakossági befektetők számára, míg a Coinbase uralja a globális intézményi kereskedelmi piacot. Valószínű, hogy a Binance hamarosan meg fogja előzni a Coinbase-t, de jelenleg ezek a tőzsdék fej-fej mellett állnak. Azonban az érdem mégis a Coinbase-é, hiszen a cég mindenki számára átlátható, valós adatokkal kommunikál a hivatalok felé is. A Binance annak ellenére népszerű, hogy működéséről és annak hátteréről nem kapunk konkrét információkat, de továbbra is toronymagasan vezeti a 24 órás kereskedési volument a legtöbb kereskedési párral.

link

Összehasonlítottuk a két tőzsdét néhány rendelkezésünkre álló adatok alapján. Azonban, ha kereskedésre szánnánk rá magunkat, előtte alaposan végezzük el a saját kutatásainkat (akár a két tőzsdével szemben is) és csak azután vágjunk bele! További piaci elemzéseket és kereskedési tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/Coinmonk/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img