Play to Earn, blockchain alapú játékok 1.rész – Splinterlands

spot_img

Mi is az a Play to Earn?

Mielőtt belevágnánk a mai témába, azzal kezdem mik is azok a play to earn játékok.

A play to earn játékok mögötti üzleti modell alapvetően egyszerű, a játékosok idejét és figyelmét jutalmazzák azzal, hogy olyan mikrogazdaságot hoznak létre a játékon belül, ahol a játékbeli kreditek, pénzek kriptovalutákon keresztül, akár fiat pénzre is válthatóak. Ezáltal tulajdonképpen pénzt tudunk keresni a játékkal. Vannak játékok – pl. az Axie Infinity – ahol a létrehozott karaktereden keresztül úgy nevezett Small Love Potion-öket kapsz, amiket utána más játékosoknak, de akár kriptotőzsdéken is értékesíthetsz. Más játékokban pedig kölcsönadhatsz kártyákat más játékosoknak, eladhatod a kártyáidat a játék piacterén, vagy győzelemért részesülsz egy közös pool-ból.

Ezt az üzleti modellt a kriptovaluták tették lehetővé és egyre több ilyen játékot látunk felbukkanni, ezért több részből fog állni a play to earn játékokról szóló sorozatunk. Ezután belekóstolunk az NFT és a DeFi világába is, ahol ismét játékokon keresztül az NFT-k tulajdonképpen hosszútávon kifizetik saját magukat, majd termelnek is kriptovalutát. Izgalmas időszaknak nézünk elébe.

Splinterlands

Kezdjük is egyik kedvenc blockchain játékommal, ez nem más mint a SplinterLands – https://splinterlands.com/

Ha megvan még régről a Yu-Gi-Oh játék, vagy akár a Hearthstone, akkor tulajdonképpen már értitek is a játék alapjait, lényeg: kártyák gyűjtése, csapat összeállítása és csata másokkal.

Annyiból eltér a dolog, hogy nincs manuális kontroll a képességek és alkalmazásuk felett, maguk a csaták automatikusan zajlanak le, neked ügyesen kell a csapatot kiválasztani.

Na de ne szaladjunk ennyire előre. A játékban két currency van, egyik a sima, FIAT dollár, a másik pedig a saját tokenjük a DEC (Dark Energy Crystal). Mindkettőért cserébe tudsz venni kártyacsomagokat, ha kriptóért szeretnél vásárolni a DEC-re tudod váltani a következőket:

HIVE, TRON, BTC, LTC, ETHER, EOS, CARDANO, RIPPLE, STELLAR, TEZOS

Fontos, hogy a játék során tudsz te is nyerni DEC-t, győztes csaták alkalmával vagy kártyák égetésével, ezt később vissza is lehet váltani a fent említett kriptok valamelyikére.

A játék legfontosabb elemei nyilván a kártyák, ezekről a következőket érdemes tudni:

  1. 2 szerepkörben vannak a kártyák, monsters és summoners. Előbbik harcolnak, utóbbik meghatározzák milyen kasztba, azaz Splinterbe tartozó szörnyeket tudsz a csapatodba rakni – plusz képességük is van ami az egész csapatra vonatkozik.
  2. 7 fajta Splinter azaz kaszt létezik, ezekbe csoportosulnak a kártyák.
  3. Ezen kívül minden kártya adott edition-t képvisel – tehát nem mindig lehet hozzájuk jutni, csak amikor az adott edition-t árulják éppen, ritkaság szerint pedig 4 csoport is van, Common az alja, Legendary pedig a teteje.
  4. A kártyák Foil alapján pedig csak 2 csoportba tartozhatnak, a Golden Foil nagyon ritka már.
  5. A kártyákat kombinálva pedig fejleszteni is tudjátok őket magasabb szintre.

Kezdés:

A játék szépen végigvisz, hogy pontosan miket és hogyan lehet csinálni: végigjátszotok egy csatát, megértitek a különböző pozíciókat és a szörnyek képességeit.

Ezután kell megvásárolni egy $10-es úgy nevezett Summoning Book-ot, ami lehetővé teszi, hogy kártyákat vásárolj, kvázi ez a Wallet-ed amibe gyűjtheted őket. Minden kártya egyedi NFT, tehát tudod hordozgatni őket, kiutalni külső tárcára, stb.

Kártyacsomagot pedig a már említett dollár vagy kripto ellenében tudtok vásárolni, egy csomag egyébként $2-be kerül.

Hogyan lehet pénzt keresni a játékkal?

Ahogy látjátok majd a játék a play to earn kategóriába tartozik, tehát a tournamenteken való részvételen (és győzelmen ugye! 😀 ) kívül a következőképpen tudtok szép summákra szert tenni:

  1. Kereskedés a kártyákkal. Egy golden foil, legendary summoner már elég szépen tud hozni a konyhára. Ezeket vagy csomagból tudjátok húzni, vagy pedig fejleszteni tudjátok a létező kártyákat míg szép szinteket elér.
  2. Kártyák kölcsönadása-kölcsönzése: megszabhatsz egy árat, hogy más játékosok mennyiért vehetik bérbe a kártyáidat; így pénzt tudsz keresni azokkal a kártyákkal amiket éppen nem használsz, vagy ha a játékban nem szeretnél aktívan részt venni, de elég jó paklid van.
  3. DEC szerzés: minden győztés játék után, vagy kártyák beáldozásával kaphattok DEC tokent, amit át lehet váltani más kriptora.

A játék automatikus mivolta miatt, nekem nagyon jó napi szinten bekapcsolva hagyni, végiggondolni a csapatot és rákattintani a “Battle” gombra, főleg hogy megvan az az érzés is hozzá, hogy na most akkor nem “csak” játszok valamivel.

Webes alkalmazásról beszélünk, böngészőn keresztül játszható, de iOS és Android appok is elérhetőek.

Biztos vagyok benne, hogy a metaverse törekvéseknek köszönhetően a play to earn játékok üzleti modellje lesz az, ami útmutatást fog adni a játékiparnak az elkövetkezendő időkben. Addig is, ha meghoztam a kedveteket kóstoljatok bele ebbe a világba egy-két kör Splinterlands-el 🙂

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img