A Youtube nem vonható felelősségre a rajta sugárzott kriptós átverésekért

spot_img

Már több éve okoznak komoly problémát azok a YouTube-on sugárzott átverések, amelyeket ismert emberek nevével visszaélve követnek el. Habár sokszor a videómegosztó főoldalán is találkozhatunk ezekkel, egy friss bírósági döntés szerint a platform az ezek által okozott károkért nem tehető felelőssé.

A csalók által használt módszer rendkívül egyszerű. Az elkövetők a YouTube élő közvetítés lehetőségét kihasználva streamelnek olyan felvételeket, amelyeken egy ismert ember, például Bill Gates, Warren Buffet vagy Elon Musk tart előadásokat, miközben a képre írt üzenetekkel arra buzdítanak, hogy a beszéd ideje alatt a nézők küldjenek kriptovalutát egy ott megadott címre, amiért cserébe a képen látható híresség kétszer annyit fog nekik visszaküldeni.

A 6.69 millió feliratkozóval rendelkező kamu csatorna elsőre sok kezdő számára valódinak tűnhet

Tavaly az Apple társalapítója is feltűnt több ilyen hamisított videóban, aki emiatt fel is vette a kapcsolatot a YouTube-al és arra kérte őket, hogy tegyék lehetetlenné az ilyen típusú csalások végrehajtását. Steve Wozniak-nak a nevével való visszaélés mellett az sem tetszett, hogy a YouTube időnként meg is szakította ezeket a kamu közvetítéseket, hogy az adás alatt reklámokat sugározzon, vagyis ő maga is profitálhatott a csalásokból.

A 2020-as felezési esemény kapcsán többször is visszaéltek az Apple alapítójának kilétével

Miután nem jutott dűlőre a videómegosztóval, Wozniak tavaly végül beperelte az oldalt, amivel kapcsolatban a héten bírósági döntés született. Az ítélet szerint a YouTube nem tehető felelőssé a felhasználói által közzétett tartalmakért, amiért tehát megbüntetni sem lehet, vagyis valószínűleg még sokáig viszontláthatjuk majd az erre a sémára épülő videókat.

Egy ugyancsak friss és a YouTube testvéroldalához, a Google-höz köthető hír szerint, a keresőóriás felülvizsgálta a 2018. márciusában bevezetett, kriptovalutákkal kapcsolatos hirdetéseket tiltó határozatát. Az új szabályozás értelmében augusztustól ismét lehetővé válik majd a kriptovaluta tőzsdék és tárcaszolgáltatások hirdetése, amennyiben azok rendelkeznek az amerikai hatóságoknál bejegyzett működési engedéllyel. Másfajta reklámokra, például egy adott kriptovaluta direkt hirdetésére továbbra sem lesz lehetőség.

Az állítólagos tiltás érvényesítése az elmúlt évek folyamán elég felemásra sikeredett. 2018. tavaszán a Google, a Twitter és a Facebook is szinte egyszerre jelentették be, hogy kitiltják felületeikről az ilyen típusú reklámokat, ám ennek ellenére továbbra sem számít ritkaságnak, hogy szembe jöjjön velünk egy ilyen témájú hirdetés.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img