Egy újabb súlyos hackertámadás után az USA előtérbe helyezné a kripto utalások megfigyelését

spot_img

Néhány hete mi is beszámoltunk az USA történelmének egyik legnagyobb hackertámadásáról. Az elkövetők akkor az ország legnagyobb olajvezetékét tették használhatatlanná, amivel több millió amerikai háztartás hétköznapjait nehezítették meg. Az akciót egy úgynevezett ransomware támadás keretében hajtották végre, aminek lényege, hogy megbénítja a célpont által használt számítógépes rendszereket és azokhoz csak egy váltságdíj megfizetése után biztosít újbóli hozzáférést. A pénzt rendszerint kriptovalutában kell megfizetni az elkövetőknek.

Az olajvezetékes fiaskó után ezen a hétvégén ismét egy (szó szerint) zsíros falat akadt a kiberbűnözők horgára, miután sikerült megbénítaniuk a világ legnagyobb húsipari feldolgozó cégének működését. A brazil székhelyű JBS a világ számos országában van jelen, az USA-ban például a húsfeldolgozás 23%-ért felel, amivel ő az ország legnagyobb szolgáltatója.

A hackerek a világ több pontján is kellemetlenséget okoztak a JBS-nek, például sikerült leállítaniuk több ausztrál és kanadai egység működését is, de a legnagyobb kárt az Egyesült Államokban okozták, ahol a hétvége során lényegében a JBS összes üzeme működésképtelenné vált.

A JBS nyilatkozata szerint hétfőn és kedden már megkezdődött a termelés helyreállítása. Egyes források szerint tartalék szerverek üzembehelyezésével sikerült urrá lenniük a kaotikus állapotokon, mások szerint inkább gyorsan fizethettek a hackereknek. Akárhogy is történt, kedden az amerikai elnök sajtótitkára már közölte, hogy a Biden kormányzat a jövőben komolyabb lépéseket tesz majd az ehhez hasonló támadások visszaszorításáért, aminek részeként sokkal több erőforrást csoportosítanak majd a kriptovaluta tranzakciók nyomonkövetésének fejlesztésére. Ezzel kapcsolatban egy olyan nemzetközi koalíció létrehozását is szeretnék elérni, amivel az országhatárokon keresztül is felkutathatóvá válnak a vizsgált utalások alanyai.

Arról már eddig is tudni lehetett, hogy a két legnagyobb blokklánc elemző cég, a Chainalysis és a Ciphertrace együttműködik az amerikai bel-és külügyi szervekkel. Ezen kapcsolatok a jövőben még szorosabbra fűződhetnek.

A híreket kommentáló egyes szakértők szerint a támadások csak jó ürügyet jelenthetnek arra, hogy a különböző állami szervek elkezdhessék megfigyelni a hétköznapi emberek utalásait is.

“A ransomware elleni védekezés módja nem az, hogy fel kell lépni a kriptovalutákkal szemben, vagy szigorúbb megfigyelés alá kell vonni őket. A spam emailek ellen sem az a megoldás, hogy mindenkinek elolvassuk a leveleit. Elsődleges célul a számítógépes hálózatok védelmének megerősítését kellen kitűzni, de erről valamiért nem esik szó.”

Miközben néhány évvel ezelőtt még meglehetősen körülményesnek számított a kripto tranzakciók nyomonkövetése, a megfelelő programokkal ma már mindössze egyetlen ezredmásodpercbe kerül egy tárcához tartozó összes utalás feltérképezése.

A 2016-ban a Bitfinexről ellopott bitcoin útja, amit azóta is egy mixer szolgáltatáson keresztül próbálnak meg kis részletekben tisztára mosni.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img