Pokémon NFT-k találkozása a valódi kártyákkal

spot_img

Szerezd meg hát mind!

Mai cikkünkben egy olyan piacteret mutatunk be nektek, ahol NFT-ket tudtok vásárolni, amikhez fizikai tárgyak képezik a biztosítékot – ezzel elsősorban a ritka Pokémon kártyákkal való kereskedésből szeretnék az akadályokat eltávolítani. 

A Digible megoldása tulajdonképpen lehetővé teszi, hogy fizikai, létező eszközökkel biztosítsuk az NFT-k eladását és vételét, tehát pontosan tudjuk, hogy egy tranzakció mögött fizikailag létező eszköz is áll, tehát ha eddig az NFT-k vásárlásától azért ódzkodtál, mert kizárólag digitális formában léteznek, most már belevetheted magad, hiszen minden tranzakciót a valódi, fizikai tárgy biztosít.

A Digible

Célja elsősorban az, hogy a valóságban létező ritka tárgyaknak hozzon létre egy kriptográfiai környezetet, ahol a tulajdonjog digitálisan, NFT-k formájában átruházható. Ez azt is jelenti, hogy ha egy egyedi, nagyon ritka Pokémon kártyát vennél, akkor azt NFT formában megkapod, míg a Digible fizikai formában tárolja neked.

A cég alapítói 2018 óta kísérleteztek az NFT-k különböző felhasznalási formáival, s mivel ők maguk is lelkes kártyagyűjtők voltak, természetesen az ehhez kapcsolódó kereskedési formák digitalizációján akadt meg a szemük. Szerették volna, ha a kártyák bizonyítható eredetűek, autentikusak és biztosak akartak maradni abban, hogy egy kártyaritkaság valóban annyira ritka mint amennyire tulajdonosa állítja és nem kerül forgalomba belőle még több az évek során.

Így jutottak el a blockchain technológiához, ami tökéletes megoldást biztosított a problémáikra, hiszen lehetővé teszi a fizikai tárgyak tokenizálását – ahogy az ingatlanok esetében is tapasztalható volt.

Egy hasonlattal élve, a Digible megoldása tulajdonképpen olyan, mint egy ruhatár, ahol mikor leadod a ruhádat egy cédulát kapsz cserébe, hogy az a tiéd és bármikor ki tudod váltani. Ebben az esetben a cédula maga az NFT ami kvázi a ruhát mint tárgyat jelképezi.

A platformon található NFT-k 1:1 arányban biztosítják a hozzájuk tartozó fizikai cikket, nincsenek tehát másolatok vagy ismétlések. Az NFT-t abban a pillanatban elégetik, ahogy a mögöttes fizikai cikk elhagyja a platformot, s ennek a fordítottja is igaz, tehát abban a pillanatban jön létre az NFT, ahogy az adott tárgy bekerül a Digible széfjébe.

Hol tárolják a fizikai tárgyakat?

Az összes kártyát egy külső, DigiSafes nevű privát széfben tárolják, hogy a tulajdonosok nyugodtan alhassanak éjszaka, tudván, hogy teljes biztonságban vannak értékeik. Azonban a Digible teljesen digitális alapú NFT piacteret is kínál, ahol az NFT-k mögött nem áll semmilyen fizikai tárgy vagy eszköz, ezeket az IPFS-en keresztül lehet elérni.

Töréspontok eltávolítása a kereskedésből

Az alapítól szerint jelenleg a főként fizikailag létező tárgyak világában hatalmas a súrlódás, egyszerűen nem lehet könnyen kereskedni a kártyákkal, nem csak azért mert nehéz minőségben megőrizni a tárgyakat, hanem azért is, mert maga a szállítás is előre nem látható rizikókat hordoz magában. 

A fizikai kártya NFT verziója, tehát kiküszöböli ezeket a problémákat, biztosítva a cserék közel instant lefolyását, valamint megőrzi a kártya minőségét is.

A szállítást teljes mértékben természetesen nem lehet kikerülni, amennyiben ki akarjuk venni a fizikai kártyát a Digible széfjéből, csak kérni kell a postázást, beküldés esetén pedig a hozzánk legközelebb eső széfbe küldhetjük ritkaságainkat.

Hova tovább?

Jelenleg a Digible kínálatában csak a ritka Pokémon kártyák találhatóak meg, hiszen ez az egyik legnagyobb piac, illetve mivel ez egy ismert terep az alapítók számára is, ezért könnyebben szűrik ki a negatív szereplőket is a kereskedésből. Egyik legfontosabb megkülönböztetésük a többi szerepéőtől, hogy maguk osztályozzák és minősítik a kártyákat, így biztosítva, hogy csak és kizárólag autentikus kártyák kerüljenek listázásra a platformon.

A továbbiakban szeretnének még több fajta kártyával foglalkozni, a közeljövőben listázni fognak sportkártyákat, bélyegeket, képregényeket és egyéb ritkaságokat, amikkel az emberek kereskedni szeretnének. Ha bármi ötleted lenne olvasás után, közvetlenül tudod jelezni nekik a weboldalukon: https://www.digible.io/

Következő fejlesztésük egyébként egy DigiDuel nevű rendszer, ahol a már NFT-ként létező kártyáinkat csatába is hívhatjuk, ahol egy “Winner Takes It All” típusú versenyben még több NFt-vel lehetünk gazdagabbak (vagy szegényebbek…).

Amennyiben pedig vásárlásra szántad el magad, Uniswap-on listázva vannak a DIGI tokenek, amikből tudsz vásárolni és később ezeket ritka kártyákra váltani akár.

Ha kíváncsi vagy egy élő AMA-re az alapítókkal, akkor pedig íme egy videó, ahol élőben válaszolnak a kérdésekre:

Video Link

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img