Az Anonymous fenyegeti Muskot a piac manipulációja miatt

spot_img

Bár az utóbbi években mintha kissé háttérbe vonultak volna, most úgy tűnik még mindig aktív az Anonymous néven ismert hackercsoport. Jópár évvel ezelőtt adatgyűjtéssel, azok szivárogtatásával, közzétételével, komplett rendszerek megbénításával érték el céljaikat, legalábbis ezt állították magukról. A legutóbbi, nagy nyilvánosságot kapott ügyük során Ferguson városának rendőrségét fenyegették, méghozzá a túlkapások, a lakossággal szembeni agresszió miatt. Most Elon Musk kapott egy videóüzenetet.

A még 2013-ban, a botrányos, egyben legendás 4chan fórumon indult szerveződésnek fontos eleme, hogy nincs szó hierarchikus szervezetről, decentralizált, egymáshoz lazán kötődő tagokból álló “jelenség” az Anonymous. Inkább egy-egy ügy, mintsem egy szervezeti forma köti össze a résztvevőket, akikről persze szinte semmit sem tudunk.

Bárki létrehozhat egy videót az Anonymous nevében, ezekben a hangvétel, az üzenet, és persze a V for vendetta című filmből jól ismert maszk lesz közös, és persze a robothang. Célkeresztjükbe került már a Szcientológia, az említetten túl több egyéb rendőrkapitányság, a Megaupload filemegosztó platform lekapcsolása után pedig maga az FBI is.

A motiváció mindig a bosszú, illetve a társadalom érdekeit szem előtt tartó “nevelés”, hogy mekkora hatást tudnak elérni, az persze más kérdés. Az mindenesetre biztos, hogy akár tüntetések is részét képezhetik egy-egy akciónak, hogy ezek mennyire tudatosan szervezettek, és mennyiben spontán kialakult események, ez megint olyasmi, amiről nem tudunk sokat.

Néhány év hallgatás után legutóbb tavaly jelentkeztek ismét, ismét egy rendőrkapitányság, ismét egy túlkapás ügyében. George Floyd megöléséről volt szó, úgy tűnik a rendőri erőszak vissza-visszatérő, fontos eleme azoknak a dolgoknak, amikre -jogosan-ugranak. De térjünk rá Musk-ra, pontosabban a neki szóló üzenetre:

A bevezetőből megtudhatjuk, hogy véleményük szerint Musk az elmúlt években “kiváltságos” helyet foglalt el a milliárdosok között, hiszen egyfajta sztár lett belőle, aki sokunk vágyainak tesz eleget az elektromos autózás, illetve az űrutazás megvalósításával.

Azonban ez a nyilvános perszóna kezd töredezni, és egyre inkább rá kell jönnünk, hogy Musk nem más, mint egy újabb “nárcisztikus gazdag csávó” a narrátor megfogalmazása szerint. Úgy látják, hogy inkább a “megváltó komplexus” vezérli az üzletembert, mintsem a tényleges aggodalom az emberiség sorsa iránt.

Példaként a következőket hozza az anyag:

  • A profit érdekében elviselhetetlen körülmények között zsákmányolják ki a Tesla dolgozókat.
  • A tengerentúli lítium-bányék rengeteg szenvedést, környezetpusztítást okoznak.
  • Akár diktátorokat is hatalomra juttat a fenti országokban, hogy fenntartsa a bányákat.

De ha mindez nem lenne elég, akkor még azt is megtudhattuk, hogy:

  • Vannak egyéb cégek, akik űrkutatással, elektromos autókkal foglalkoznak, meg vannak számlálva Musk napjai.
  • Egyre többen jönnek rá, hogy a Tesla bevételeinek java valójában állami támogatásokból jön.
  • Musk nem is a Tesla alapítója, hanem nála okosabb emberektől vette át.
  • Bitcoin hodlerelésből többet kerestek, mint autóeladásból.
  • A Bitcoint azért kellett megtagadnia, hogy fenntartsa az állami támogatásokat.

Végezetül azt is sérelmezik, hogy centralizálni próbálja a BTC bányákat, legfőképp pedig természetesen azt, hogy sokaknak ártott a piac manipulációjával a tweetjein keresztül. Meglátjuk, hogy milyen kárt okozhat Musknak a hackercsoport, ha egyáltalán bármekkorát. Mi figyelemmel kísérjük az eseményeket, be fogunk számolni, ha előkerülnek Elon féltve őrzött titkai. Addig is a Binance használatát javasoljuk, ha most szeretnének kriptopénzeket vásárolni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img