A kínai keresők cenzúrázzák a kriptopénztőzsdéket

spot_img

Kína nagyon más világ, mint amit mi itt, Európában ismerünk. Van saját közösségi-média óriásuk, kereső-nagyhatalmuk, Twitter-klónjuk, és úgy általában mindenből egy másolat, pontosabban egy ottani megfelelő. A keresők esetében a top-dog a Baidu, most mindent megtesznek, hogy elérhetetlenné tegyék a kriptopénztőzsdéket.

A Binance, a Huobi és az OKEx esett áldozatul a tisztogatásnak, ami ráadásul nem csupán a Baidun, de még a kistestvérén, a Sogo-n is zajlik. Ha rákeresünk fentiekre, akkor csupán egy üzenetet kapunk, ami sajnálkozva közli, hogy ehhez a kulcsszóhoz kapcsolódó weboldal egyszerűen nincs. És kész.

Érdekes módon azonban a WeChat, Kína legnagyobb üzenetküldő platformja továbbra is lehetővé teszi ezen kulcsszavak kereshetőségét, úgy tűnik még nem tökéletes a cenzúra-gépezet. Nem ez az első csapás a kriptopénzek piacára az óriási ázsiai országban, nemrég 30 kripto-influenszer Weibo csatornáját blokkolták.

Mindeközben a bányászok sincsenek könnyű helyzetben Kínában, több nagy cégnek már bezárnia, legjobb esetben is költöznie kellett. Nem egészen világos, hogy a kommunista párt miért kezdett komoly szigorításokba a terület kapcsán, lehet, hogy ez összefügg a digitális jüan projekttel, ami a lakosság egyre nagyobb részének elérhető.

Lehet, hogy konkurenst látnak a bitcoinban, és az egyéb kriptopénzekben, megelőző csapás gyanánt kezdték meg a tisztogatást. Az mindenesetre biztos, hogy a piac egészének ez semmiképpen sem tesz jót, hiszen egy hatalmas piac esik így ki, ha nem is pótolhatatlan, de mindenképp jelentős veszteségről van szó.

A következetesség sem jellemző mindezek mellett Kínára, az elmúlt évek során egyfajta húzd meg, ereszd meg takitkával operáltak, hol megengedőbb, hol szigorúbb viszonyulással a kriptopénzekhez. Ennek megfelelően azt sem zárhatjuk ki, hogy egy-két éven belül ismét barátibb lesz a hangvétel. Addig is, ha most szeretnél kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img