Egy kalap alatt a DeFi és az éghajlatváltozás

spot_img

Illegálisnak nyilvánította az engedély nélküli decentralizált pénzügyi (DeFi) platformokat, a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) vezetője miután a Google-ban rákerestek a kifejezésre. Dan M. Berkovitz, az amerikai Árutőzsdei Határidős Kereskedési Bizottság (CFTC) biztosa az “Éghajlatváltozás és decentralizált pénzügyek: a CFTC új kihívásai” című 2021. június 8-i előadásán tette ezt a megjegyzést.

A DeFi-t az éghajlatváltozással egy kategóriába sorolva hangsúlyozta, hogy a döntéshozók mennyire komolyan veszik azt, amit egyértelműen a saját pénzügyi rendszerükre leselkedő komoly fenyegetésként érzékelnek.

Az előadás során Berkovitz utalt az elmúlt év DeFi boomjára is, amelynek eredményeképpen dollármilliárdok áramlottak a különböző protokollokba.

“Tekintettel az ágazat robbanásszerű növekedésére, a szövetségi szabályozóknak meg kell ismerniük ezt az új technológiát és annak lehetséges felhasználási módjait, valamint fel kell készülniük arra, hogy megvédjék a lakosságot a visszaélésekkel szemben”.

Miután utánanézett a témának a Google-on és a Wikipédián, Berkovitz így definiálta a DeFi-t: “a kriptopénz vagy blokklánc különféle pénzügyi alkalmazásainak gyűjtőfogalma, amelyek a pénzügyi közvetítők megzavarására irányulnak”.

Azzal érvelt a DeFi ellenében, hogy az olyan közvetítők, mint a bankok, tőzsdék, vagyonkezelők és fizetési elszámolási rendszerek az elmúlt két-háromszáz évben alakultak ki. Berkovitz szerint ezért képesek pénzügyi szolgáltatásokat, megbízható információkat, letétkezelést nyújtani, továbbá megakadályozni a pénzmosást, valamint felelősségre vonhatóak, ha valami rosszul sül el.

“Egy tisztán “peer-to-peer” DeFi rendszerben ezek az előnyök és védelmek nem léteznek. “Nemcsak azt gondolom, hogy a derivatív eszközök engedély nélküli DeFi piaca rossz ötlet, és azt sem látom, hogy a CEA szerint miként legálisak.”

Az árutőzsdei törvény egy 1936-ban elfogadott szövetségi törvény, amely a pénzügyi szabályozó hatóságok, például a CFTC gerinceként működik. Berkovitz hozzátette: “A CEA előírja, hogy a határidős ügyletekkel a CFTC által engedélyezett és szabályozott kijelölt szerződéses piacon (DCM) kell kereskedni.”

“A DeFi piacok, platformok vagy weboldalak nem DCM-ként vannak bejegyezve. A CEA nem tartalmaz kivételt a regisztráció alól a digitális valuták, blokkláncok vagy “intelligens szerződések” esetében sem. A jogszerűség kérdésétől eltekintve, véleményem szerint tarthatatlan, hogy egy szabályozatlan, engedély nélküli származtatott piac egymás mellett versenyezzen egy teljesen szabályozott és engedélyezett származtatott piaccal”.

Átfogó szabályozást ígér a CFTC új stratégiája

Berkovitz arra a következtetésre jutott, hogy a CFTC-nek, – amely márciusban vizsgálatot folytatott a Binance ellen – nagyobb figyelmet kell fordítania erre a “növekvő aggodalomra okot adó területre”, és megfelelően kell kezelnie a szabályozási jogsértéseket.

“Nem szabad megengednünk, hogy a DeFi, a szabályozott piaccal közvetlen versenyben egy szabályozatlan árnyékpiac legyen.”- mondta.

Ha nagyobb kriptovaluták vásárlásán gondolkozol, a Binance és az FTX felületét ajánljuk. További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok. Ha a Kripto Akadémia ingyenes, kriptopénzekkel foglalkozó email tanfolyamára, a KriptoSulira feliratkozol, könnyedén elsajátíthatod a kriptopénzek világának alapjait.

/beincrypto/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img