3000 digitális jüan ATM jelenik meg Kínában

spot_img

Ahogy arról mi is beszámoltunk több ízben, Kína valóban komolyan gondolja a digitális jüan projektet. A teszt fázis után folyamatban van a rendszer kiterjesztése a teljes országra, most pedig egy újabb lépést tesznek az általános elterjedés elérése érdekében. Digitális jüan váltó automaták jelennek meg, első körben “csak” háromezer.

Az “e-CNY”-ként is ismert eszköz kapcsán kétirányú gépek kerülnek az utcákra, közterekre, mind eladni, mind venni lehet majd a segítségükkel. Persze ennél összetettebb a valóság, hiszen nem frissen, újonnan az utcára kerülő gépekről van szó, hanem az Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) frissítette a pekingi gépeit ezzel a funkcióval.

Emellett a Mezőgazdasági Bank (ABC), Kína másik, nagy állami bankja a négy közül szintén elindította ugyanezt a funkciót, ám ők csupán 10 ATM-en. A hírek szerint már január óta kísérleteznek a bevezetéssel, a The Block egy rövid videófelvételt is megszerzett, ezt sajnos beágyazni nem tudjuk, de itt megtekinthető. Illetve alább egy pillanatkép az anyagból:

A kép bal felső részén jól látszik az “e-CNY” matrica, kétségtelen, hogy ez az ATM összefüggésben áll a digitális jüannal már. A hatóságk szerint azért van szükség a hagyományos készpénz és az e-CNY közötti átjárhatóságra ebben a formában, mert az idősebb korosztálynak, akik kevésbé jártásak a mobilapplikációk használatában sokat segít ez a megoldás.

Kártya alapú e-CNY a lényeg ugyanis, gyakorlatilag feltöltjük az egyenlegünket digitális jüannal, készpénz segítségével. Mindeközben a Postal Savings Bank of China, amit kénytelenek vagyunk Postabankként fordítani egy fejlettebb fejlettebb kártya alapú tárcával is kísérletezik, ezen ujjlenyomat alapú autentikáció is helyet kap majd.

De lottózással is igyekszik az állam elterjeszteni az új fizetőeszközt, eddig mintegy 40 millió dollárnyi e-CNY-t osztottak szét, tizenegy körben a lakosságnak. 350 000 szerencsés juthatott hozzá ilyen formában a digitális fizetőeszközhöz. Ha most szeretnél kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img