A kínai tiltás hosszú távon kedvező lehet a Bitcoin számára

spot_img

A bitcoin egy hónapon belül harmadszor került annak a 31 000 dollár környékén kialakult szintnek a közelébe, ami az elmúlt hetekben az ingázó árfolyam alsó határvonalát jelentette.

Az ide való visszatéréshez hozzájárulhatott az a bizonytalanság, amit a tegnap Kínából érkező hírek keltettek, még annak ellenére is, hogy ezek komolyságát a nyelvi különbségek miatt egyelőre nehéz megítélni.

Kína tegnap sokadik alkalommal tiltotta be hivatalosan is a bitcoint, miután az állam arra kérte az ország pénzintézeteit, hogy azok a lehető legszigorúbban lépjenek fel a kripto tőzsdék és azok ügyfeleivel szemben, és azonnal fagyasszák be azokat a bankszámlákat, amelyekkel kapcsolatban valamilyen kriptókhoz köthető tevékenység gyanúja merül fel.

Egyes kommentárok szerint mindez semmi újat nem jelent, mert a kínai bankok 2013 óta már több alkalommal fenyegettek hasonló szankciókkal, mégsem került sor tömeges intézkedésekre. Mások szerint ezúttal valami komolyabb dologról lehet szó, hiszen az elmúlt hetekben az ország 5 tartományában is betiltották a kriptovaluták bányászatát, köztük a világ első és második legnagyobb bányász központjának számító Xinjian és Szecsuán térségekkel.

Becsések szerint Xinjianban a globális hashrate 30%-a összpontosult. A Bitcoin hálózat kapacitása a kínai tiltások hatására egy hónap alatt ~40%-kal esett vissza

Az intézkedések hatására a legnagyobb bányászcégek költözködni kezdtek. Vannak akik az USA-ba, vannak akik a volt Szovjetunió utódállamaiba, mások Izlandra helyezik át a székhelyeiket.

3 tonnányi bányagép vár arra, hogy az USA-ba szállítsák. A légiposta költsége ~2800 Ft / kg.

A rövid távú bizonytalanságok ellenére a kínai tiltások életbelépése a jövőben kifejezetten jót tehet majd a Bitcoin számára, hiszen korábban sok kritika érte a hálózatot azért, hogy a működéséhez szükséges erőforrások 70%-a egyetlen országban összpontosult. Ez a következő hónapokban, a bányász pool-ok áttelepítését követően gyökeresen megváltozhat.

További hírek és elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img