WorldCoin: feltétel nélküli alapjövedelem a két szép szemedért

spot_img

Kriptovaluta alapjövedelmet kaphatnak azok, akik engedik, hogy egy cég digitális felvételt készítsen a szemgolyójukról.

A 2005-ben létrehozott Y Combinator a világ egyik legismertebb startup keltetője, ami olyan vállalkozások elindításában segédkezett, mint például az Airbnb, a Twitch, a Reddit, vagy éppen a Coinbase. A Combinatort 2019-ig vezető Sam Altman most 25 millió dollárból indítaná el saját kriptovaluta projektjét, a Worldcoint, amihez már olyan befektetők adták a nevüket, mint például a Coinbase, vagy Andreessen Horowitz.

Altmant már évek óta foglalkoztatja a feltétel nélküli alapjövedelem kérdése, vagyis hogy a vagyoni helyzetétől és foglalkoztatottságától függetlenül mindenki számára legyen hozzáférhető némi pénzmag az alapvető szükségleteinek biztosításához. A WorldCoin ezt az anyagi erőforrást szeretné biztosítani bárki számára, a pénz felvételét azonban biztonsági okokra hivatkozva biometrikus azonosításhoz, konkrétan a szem beszkenneléséhez kötné. A felvételt egy kosárlabda szerű, nagyjából 5000 dollár előállítási költségű eszközzel végeznék világszerte, aminek a tesztelése jelenleg is folyamatban van.

A Worldcoin hivatalosan még nem indult el, várható érkezéséről egy Bloomberg által közzétett riportból derült fény.

Ami a reakciókat illeti, konkrétan egyetlen olyan olvasói kommentet sem lehet találni, amiben valaki pozitívan nyilatkozott volna a retinalenyomattal igényelhető kriptóról, miközben nagy a valószínűsége annak, hogy idővel a telefonok feloldásán túl a hagyományos fizetések esetében is alapértelmezetté válhat ez a megoldás.

Mit gondolsz a biometrikus azonosítás elterjedéséről?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img