Internet Computer: felcsavarták a szőnyeget, 95% mínusz másfél hónap alatt

spot_img

Eljátszhatta a kriptós közösség bizalmát az egyik hosszú évek óta fejlesztett és ígéretesnek tartott kriptós projekt, a korábban Dfinity néven emlegetett Internet Computer (ICP).

A május elején, a kriptovaluták rangsorának 5. helyén debütáló ICP azonnal felkerült az összes nagyobb tőzsdére, amihez hasonló támogatást korábban csak kevés induló coin tudhatott magáénak.

A 15 perc hírnevet azonban 46 nap pokol követte. Legalábbis azok számára, akik rögtön bevásároltak az Internet Computerből. A decentralizált internet ígéretét belengető szolgáltatás tokenje ugyanis ennyi idő alatt több mint 95%-ot vesztett az értékéből, padlóra küldve ezzel a legtöbb hétköznapi befektetőt.

Az ICP árfolyama másfél hónap alatt 627 dollárról 27 dollárig zuhant

A probléma nem önmagával az esésel van, hiszen azt már megszokhattuk, hogy ez a piac mind pozitív, mind negatív irányban képes lehet extrém kilengéseket produkálni. A gondot az a kiskapu jelentette, ami kizárólag a fejlesztők számára tette lehetővé, hogy értékesíthessék a tokenjeiket, vagyis maguk a készítők lehettek azok, akik amilyen hamar csak lehetett, megszabadultak a saját tokenjeiktől. A történtekről a napokban egy 14 oldalas jelentést tett közzé egy elemző csoport, akik az ICP tokenek nyomonkövetése után arra jutottak, hogy a csapat tagjai 3.6 milliárd dollár értékű coint továbbítottak a tőzsdékre.

Habár az Internet Computer kifejlesztését az évek során mintegy 160 millió dollárnyi magánbefektetői tőke segítette, a támogatásért cserébe adott tokenek jelentős része még hosszú ideig (1 – 4 évig) lekötés alatt áll. A legelső befektetői körben például 370-en vettek részt, akik 3.9 millió dollárt dobtak össze az ICP indulásához. Ezért cserébe 0.03 dolláros árfolyamon kaptak a csapattól tokeneket, ami önmagában nem bizonyult rossz üzletnek. Az ICP több mint 600 dolláros árfolyamon debütált a Coinbase-en, de még a mélypontján is 30 dollár körül mozgott, tehát azok, akik pénzt raktak bele, 100 – 20 000-szeres nyereséget érhettek el rajta. Csakhogy ehhez a pénzhez csak részleteiben férhetnek hozzá, a megállapodás szerint ugyanis az ICP indulását követő egy évben havonta csak a megvásárolt tokenek 1/12-részének értékesítésére van lehetőségük.

Nagy tételben tehát csak egyetlen félnek, az Internet Protocol csapat tagjainak volt lehetősége az eladásra, amit a fenti elemzés szerint végre is hajtottak.

Habár az ICP képviselője tagadta, hogy ők állították volna földbe az árfolyamot, a jelek mégis arra utalnak, hogy még ha nem is a teljes szervezet egyetértésével és tudtával, de mindenképpen belső emberek állhatnak a történtek mögött. Ha ez valóban így történt, akkor az ICP bizonyos értelemben a kripto történelem eddigi legnagyobb rug pulljává vált.

A rug pull szerinti jelentése, hogy kihúzni valaki lába alól a talajt. Kriptós körökben akkor használják, ha egy fejlesztő csapat tagjainak célja nem a beígért fejlesztések hosszú távon történő megvalósítása, hanem a gyors profitszerzés és a befektetői pénzek megszerzése.

További hírek és elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img