Kincs, ami nincs: kriptóikat elvesztő embereket keresnek egy új valóságshow-ba

spot_img

Olyan kripto tulajdonosokat keres egy brit TV csatorna, akik élőben, a kamerák előtt szembesülnének azzal, hogy örökre elvesztették a hozzáférésüket a digitális pénzeikhez.

Az 1950-es évek óta működő ITV, a BBC után Nagy Britannia második legnagyobb televíziós szolgáltatója, ami jelenleg egy új valóságshow-hoz keres szereplőket. A program casting igazgatója által közzétett felhívás szerint olyanok jelentkezését várják, akik az elveszett jelszavaik miatt vagy egyáltalán nem férnek hozzá a tárcáikban tárolt kriptóikhoz, vagy azok biztonsági mechanikája miatt csak korlátozott számú lehetőségük van ezek kitalálására.

A műsorban különböző szakértők segítenék a jelentkezőket a vagyonuk visszaszerzésében, de felvétel készülne arról is, ha valaki a kísérletek során véglegesen elvesztené az ezekhez való hozzáférését. Az elveszett coinok esetét jól példázza egy német programozó, Stefan Thomas esete, akinek történetéről nemrégiben a New York Times is beszámolt.

Stefan Thomas

Thomasnak sok-sok évvel ezelőtt valaki bitcoinban fizette ki egy videós szerkesztéssel kapcsolatos munkáját, amiért cserébe 7002 BTC-t kapott. A jelenleg 230 millió dollárt érő kriptovaluta egy biztonságos tárolást segítő eszközön lett elhelyezve (Iron Key Wallet), ami a találgatással végbemenő feltörési kísérletek elleni védelem jegyében maximum 12 próbálkozási lehetőséget biztosít arra, hogy valaki hozzáférést szerezzen a rajta tárolt értékekhez. Mivel a programozó az évek során elvesztette azt a papírt, amire feljegyezte a jelszavát, és már 10 sikertelen kísérlete volt a tárca megnyitására, már csak két alkalommal próbálkozhat, mielőtt örökre kizárja magát a walletből.

Nemrégiben interjú készült egy olyan szakértővel is, aki a tárcáik helyreállításában próbál segíteni ügyfeleinek. A Wallet Recovery Services alapítója szerint az esetek nagyjából 35%-ában találnak megoldást az elveszettnek hitt kriptók visszaszerzésére, amiért cserébe a helyreállított javak értékének 20%-át kérik fizetségként. A szolgáltatásra nagy igény mutatkozik, naponta átlagosan 50-70 megkeresés érkezik hozzájuk a világ különböző pontjairól.

Az elveszett jelszavak miatt mostanra már több millió bitcoin válhatott elérhetetlenné. A Bitcoin hálózat analízise szerint mintegy kétmillió olyan bitcoin létezhet, amivel már több mint 10 éve nem hajtottak végre tranzakciót (lila sáv), és nagyjából ugyanennyire tehető a 7-10 éve egy helyben álló coinok száma is (sötétkék sáv). Ezek egy része valószínűleg már örökre hozzáférhetetlen marad.

Feltételezések szerint a korai években még csak kevesen tulajdoníthattak jelentőséget az akkoriban még csak néhány dollárt érő BTC-nek, így az ezeket védő jelszavak megőrzésére sem fordítottak túl sok figyelmet a tulajdonosaik, akik emiatt nem tudnak hozzáférni a már olykor akár mesés vagyonokat rejtő tárcáikhoz. Emellett ugyancsak sok bitcoin válhatott elérhetetlenné az olyan korai tulajdonosok hirtelen bekövetkező halála miatt is, akik nem tettek lépéseket azért, hogy szeretteik is hozzáférhessenek a kriptókban tárolt értékeikhez.

Ha ma meghalnál, a családod tudná, hogy hogyan férjen hozzá a kriptopénzeidhez?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

Meghalt a világ legtöbb(?) bitcoinját birtokló embere

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img