NFT rekordok: 2,5 milliárd dollárnyi forgalom 2021 első felében

spot_img

A Reuters információi szerint az NFT-k értékesítési volumene 2021 első felében elérte a 2.5 milliárd dolláros összeget.  A jelentésben a DappRadar elemző platform adataira hivatkoznak, ami az egyik legsokrétűbb adatszolgáltató az NFT piacról. Március óta, mióta talán a hype kicsit alábbhagyott, az eladások száma heti 10 és 20 ezer NFT közé esik

Az NFT hype

Az NFT-k azaz non-fungible tokenek (magyarul nem helyettesíthető token) amik a digitális tartalmakhoz társítanak tulajdonjogot, különösen népszerűvé váltak a játékiparban, művészetben és zeneiparban. Tavaly ugyanebben az idősávban az NFT-k eladása mindössze 13.7 millió dollár volt, azonban 2021 első negyedévében jelentősen megnövekedett az érdeklődés a digitális eszközök iránt, amikor az NFT-k berobbantak a művészetek világába.
Az első rekord amit megdöntöttek az a rekordméretű 69 millió dolláros eladás volt, amit Beeple “Everyday” művéért adtak. Ekkor, februárban, az NFT hype csúcsán sokan lufinak vélték az NFT piacot, ami be fog hamarosan szakadni és az NFT-k eltűnnek az éterben.

NFT befektetések

Az egyes NFT-k dollármilliókért keltek el a közelmúltban is; múlt héten Tim Berners-Lee a világháló feltalálója 5,4 millió dollárért adott el egy,a web forráskódját tartalmazó NFT-t, míg június végén a FEWOCiOUS nevű digitális művész 2,1 millió dollárért adta el NFT gyűjteményét.

Eközben ha makró szinten vizsgáljuk a piacot, a NonFungible adatai alapján, azt láthatjuk, hogy az érdeklődés nem adott alább az NFT-k irány. A vásárlók száma minden héten meghaladja az eladók számát március óta és az eladások mennyisége a heti átlagot vizsgálva 10 és 20 ezer közé tehető.

A havi értékesítési volumen az egyik legnagyobb NFT piacon, az OpenSea-n rekordmagasságot ért el júniusban, s az ágazatba áramló befektetések száma is folyamatosan nő. 

Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a Rarible NFT piactér 14,2 millió dolláros befektetési kört zárt, míg az NFT Genius 4 millió dolláros befektetést kapott egy Mark Cuban által vezetett befektetési körben. Illetve a Fox Corporation 100 millió dollárt különített el egy NFT stúdió létrehozására.

Az NFT-ket azonban érik kritikák is rendesen, különösen a szabályozás hiányossága miatt, valamint szén-dioxid kibocsátásuk miatt, ami a tranzakció során felszabadult energiafelhasználásból származik.

Maga az adatelemzés is meglehetősen bonyolult az NFT-ket illetően, hiszen a különböző platformok eltérnek azokban az adatokban és mutatókban amiket figyelembe vesznek. Példának okáért, ha a DappRadar adatait hasonlítjuk össze a NonFungible adataival, láthatjuk, hogy utóbbi platformon az NFT-k kereskedési volumene csak fele a DappRadarénak, ami abból adódik, hogy a NonFungible adatai kizárják a DeFi-ban használt NFT-ket.

NFT sikersztorik

2021 első felében a sporthoz és művészetekhez kapcsolóbó NFT-k voltak a legnépszerűbbek a NonFungible szerint. A közelmúltban azonban a Top Shot, az NBA hivatalos NFT piactere a kereskedési mennyiségek jelentős csökkenését tapasztalta.

A platformon, ahol a rajongók kosárlabda meccsek momentumait vásárolhatják meg NFT formájában majd ezekkel kereskedhetnek is, a kereskedések az utóbbi három hónapban majdhogynem megfeleződtek. Egy “moment” átlagára, a múltbeli 182 dolláros csúcsról 27 dollárra csúszott le június beköszöntével.

Eközben más témájú NFT-k kerültek reflektorfénybe. A legnagyobb sikertörténetek közé tartozik a The Bored Ape Yacht Club, egy 10 000 darabból álló NFT gyűjtemény, amely digitális majmokat örökít meg. Az átlagos áruk jelenleg 3600 dollár, ami 1574% -kal magasabb az áprilisi 215 dolláros átlagárnál.

Az elképesztő népszerűségnek örvendő CryptoPunks NFT sorozat továbbra is halmozza a babérokat, miközben alkotójuk, a Lava Labs egy új kollekciót is piacra bocsátott, Meebits néven, a CryptoPunkhoz hasonló sikert remélve. Jelenleg a Meebits-ek, amik 3 dimenziós, voxelekből generált alkotások, ha árukban nem is múlják felül a CryptoPunks-okat, hihetetlen sebességgel keltek el kibocsátásuk után.

NFT-k 2021 második felében

Az NFt-k azonban nem állnak meg itt. Ahogy érik a technológia és a piac, egyre több DeFi alapú NFT-vel fogunk találkozni, sőt egyre több játékban is NFT-k fogják alkotni a virtuális tárgyak alapjait. 2021 második felében pedig biztosan látni fogunk még olyan projekteket, ahol influenszerek, sportcsapatok, játékfejlesztők igyekeznek majd beépíteni az NFT-ket termékeikbe vagy szolgáltatásaikba, így tovább erősítve az NFT kereskedelem felfelé mutató trendjét.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img