Milliós bírságot kaptak a bitcoincsempészek

spot_img

Az arbitrázs a kereskedés talán legelemibb formája. Ha egy bizonyos árucikket valahol olcsóban tudok megvenni és máshol drágábban értékesíteni, akkor viszonylag könnyű és kockázatmentes profitra tehetek szert. Ezt használták ki azok a dél-koreai kriptovaluta kereskedők is, akik ezzel a látszólag ártalmatlannak tűnő tevékenységgel megsértették az ország törvényeit és  rendőri őrizet alá kerültek.

A történet kezdete még 2017-re, az úgynevezett kimchi prémium jelenség megjelenésére vezethető vissza. Ebben az időszakban a kriptovaluták óriási népszerűségre tettek szert az országban. Egyes felmérések szerint a dél-koreai lakosság legalább 30%-a rendelkezett valamilyen kriptopénz kitettséggel. Ennek oka, hogy az ezekkel végzett kereskedés elérhetővé tett egy helyiek számára tiltott, de kulturális okok miatt igencsak kedvelt szórakozási formát, a szerencsejátékot.

A rendkívül szigorú szabályozás miatt, az országban csupán egyetlen olyan régió létezik, ahol az emberek szabadon hódolhatnak ezen szenvedélyüknek, a régi ipar- és bányavidéken felépített, de állami tulajdonban lévő Kangwon Land.

A kriptopénzek megjelenésével a dél-koreaiak hirtelen korlátlan és online hozzáférést szereztek egy általuk kaszinónak tekintett nemzetközi piachoz. Az ország tőzsdéi globális szinten is meghatározó forgalmat kezdtek bonyolítani, egyes coinok árfolyamát pedig egyenesen az itt alakult trader közösségek tevékenysége alakította.

Az ország kormánya idővel megpróbált fellépni a jelenséggel szemben, ami elég felemásra sikerült. Miközben betiltottak több kripto spekulációra lehetőséget adó terméket (pl.: az ICO-kat) és kötelezték a helyi tőzsdéket arra, hogy személyi szám pontossággal azonosítsák az összes felhasználójukat, nyitva felejtettek néhány kiskaput.

Ennek eredménye az lett, hogy míg egyesek kizárólag csak az ország tőzsdéin kereskedhettek és a banki szabályozások miatt külföldi oldalakról sem vásárolhattak maguknak évi 50 000 dollárnál magasabb értékben kriptovalutát, mások különböző trükkökkel milliókért szereztek be digitális pénzeket a nyugati oldalakról, amiket felárral kezdtek el értékesíteni a pénzügyi karantén alá vont hazai piacon. A magas kereslet és a szűkös kínálat jelentős prémium kialakulásához vezetett.

A bitcoin árfolyama 2017 végén: világpiaci árfolyam, dél-koreai árfolyam

Ez a felár volt az úgynevezett kimchi prémium, azóta is jelen van a dél-koreai piacon. Mértéke a BTC év eleji emelkedése során átlagosan  10% körül alakult, tehát a világpiacihoz képest jellemzően ennyivel drágábban lehetett kriptókhoz jutni az ország tőzsdéin. Ebből próbáltak meg profitálni azok a kereskedők is, akikre most csaptak le a hatóságok. Az eljárás során 33 kriptocsempész került a látókörükbe, akik különböző módokon próbálták meg kijátszani a hatályban lévő törvényeket.

Volt köztük például egy külföldön tanuló diák, aki másfél év alatt mintegy 35 millió dollár értékű kriptopénzt vásárolt különböző nyugati oldalakon, majd adott el a hazai tőzsdéken, miközben a bankjának küldött nyilatkozataiban az szerepelt, hogy a pénzt lakhatásra és más mindennapos kiadásokra fordította. Egy másik gyanúsított egy nagyvállalat alkalmazottja volt, aki a külföldi útjai során több ezer kis összegű ATM-es készpénzfelvételt hajtott végre és az ezekkel végzett vásárlásokkal próbálta meg leplezni a tevékenységét. Az eljárás során mindkettejük magas, egymillió dollárt meghaladó bírság megfizetésére kötelezték.

A határozott fellépés ellenére a kimchi prémiumot aligha lehet majd az egyik napról a másikra felszámolni, pláne ha a piac újból emelkedő pályára áll. Amint a fenti képen is látható, a dél-koreai felárak ma reggel átlagosan 2.5%-kal voltak magasabbak a globális piacvezető Binance árainál.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Miért éppen Korea?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img